Business Internaţional

De rămas bun, Draghi îndeamnă BCE să se uite la noi idei, ca teoria monetară modernă, care oferă soluţii pentru cheltuieli guvernamentale mai mari

Mario Draghi

Mario Draghi

Autor: Catalina Apostoiu

25.09.2019, 00:04 371

„Sunt idei destul de noi. Nu au fost discutate de Consiliu. Ar trebui să le analizăm, dar nu au fost testate.“

Revenirea economiei zonei euro nu este la orizont, iar slăbiciunea importată riscă să infecteze economia regiunii, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, justificând noua schemă de stimulente a băncii anunţată la începutul acestei luni, potrivit Reuters.

„Ultimele date şi indicatori ca noile comenzi la export în sectorul manufacturier nu oferă semne convingătoare ale  unei reveniri a creşterii în viitorul apropiat“, a declarat Draghi în faţa comitetului pe probleme economice din cadrul Parlamentului European.

Acesta a declarat că serviciile, baza economiei locale, par să rămână solide deocamdată, dar nu vor fi imune la nesfârşit în faţa problemelor sectoarelor care se bazează pe exporturi.

„Cu cât va persista slăbiciunea din sectorul manufac­turier, cu atât vor creşte riscurile ca şi alte sectoare ale economiei să fie afectate de încetinire“, a adăugat şeful BCE.

În condiţiile în care BCE şi-a folosit majoritatea instrumentelor pentru a restarta creşterea, Draghi a indicat din nou necesitatea ca politica fiscală să joace un rol mai mare.

Acesta a indicat beneficiile unui instrument fiscal centralizat, ca bugetul federal din SUA. „BCE nu operează într-un vacuum, şi alte politici economice contează de asemenea“, a declarat Draghi.

Acesta a făcut apel la colegislatori să creeze o capacitate fiscală pentru a contracara şocurile economice suferite de zona euro, potrivit Euractiv.

„Avem nevoie de o strategie economică coerentă în zona euro care să complementeze şi să sporească eficienţa politicii monetare“.

Draghi a insistat asupra necesităţii creării uniunii economice şi monetare cu o capacitate fiscală centrală pentru susţinerea ţărilor membre în momentele în care economiile acestora suferă şocuri neaşteptate. Atât preşedintele francez Emmanuel Macron, cât şi Comisia Europeană au cerut crearea unui buget al zonei euro în ultimii ani, însă propunerea s-a lovit de opoziţia fermă a unui grup de ţări în frunte cu Olanda.

În acelaşi timp, Draghi a declarat că consiliul guvernator al BCE ar trebui să fie deschis în faţa unor idei ca Teoria Monetară Modernă, potrivit Bloomberg.

Draghi a răspuns unei întrebări privitoare la banii din elicopter şi la cele mai bune metode de a canaliza fonduri către economie într-un fel care să reducă inegalitatea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO