Business Internaţional

De unde vin banii care le-au dat republicanilor puterea să şteargă pe jos cu democraţii în alegerile pentru Senatul american

De unde vin banii care le-au dat republicanilor puterea...

Autor: Mădălina Bodârlău

10.11.2014, 21:00 1347

Unii dintre cei mai cunoscuţi miliardari din SUA, printre care industriaşii Charles şi David Koch, investitorul Paul Singer şi magnatul Sheldon Adelson, au donat milioane de dolari pentru a ajuta Partidul Republican american să preia controlul asupra Senatului. Topul celor mai generoşi donatori cuprinde şi un nume care nu sună familar pentru cei mai mulţi oameni: Robert Mercer. El i-a ajutat indirect pe republicani oferind 8 milioane de dolari grupurilor care fac „lobby” electoral  independent de publicitatea partidelor şi candidaţilor.

Cunoscut mai degrabă sub numele de “Bob”, Robert Mercer este co‑preşedinte al Renaissance Technologies, un fond de hedging care administrează 25 de miliarde de dolari, folosind programe pe calculator pentru tranzacţionare rapidă.

Încă din 2010, Mercer a devenit în mod discret un personaj important în politică, pe de‑o parte în urma relaxării regulilor de finanţare a campaniilor, pe de altă parte datorită faptului că a devenit conducător al unuia dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, cu sediul într‑o zonă liniştită din Long Island, scrie CNBC.

Omul de afaceri a pus la dispoziţie 8 milioane de dolari doar în acest ciclu electoral, fiind al doilea cel mai mare susţinător al republicanilor după Paul Singer, CEO al fondului de hedging Elliott Management Corporation. Mercer a fost al patrulea cel mai generos donator dintre toţi cei care au donat indiferent pentru ce partid, surclasat de fostul primar al New York‑ului, Michael Bloomberg şi de Tom Steyer, manager al unui fond de hedging.

Contribuţiile lui Mercer au inclus un cec de 2,5 milioane de dolari către comitetul de acţiune politică al fraţilor Koch, care a cheltuit 24 de milioane de dolari pentru a‑i sprijini pe republicani, inclusiv pe unii dintre ulteriorii căştigători, cum ar fi Joni Ernst în Iowa şi Cory Gardner în Colorado. Organizaţia fraţilor Koch face parte dintr‑un grup mai mare de comitete de acţiune politică (Super PACs), care au putut primi bani în urma deciziei din 2010 a Curţii Supreme de a le permite acestora să accepte contribuţii nelimitate din partea corporaţiilor şi a cetăţenilor, atăta timp cât aceştia nu coordonează în mod direct o campanie.

Mercer a dat cel puţin câte un milion de dolari comitetelor care au militat pentru restrângerea guvernului prin susţinerea candidaţilor republicani. Printre acestea se numără “Club for Growth Action”, “Ending Spending Action Fund” şi comitetul “John Bolton”.

Co‑preşedintele Renaissance Technologies a sprijinit şi o serie de cazuri bazate pe orientare republicană. prin intermediul unei fundaţii dezvoltate în familie, condusă în mare parte de fiica sa, Rebekah.  Donaţiile din 2012 ale organizaţiei au fost acordate Centrului de Cercetare în Media, care monitorizează înclinarea liberală a media, Institutului de Sţiinţă şi Medicină din Oregon, care contestă schimbările climatice generate de acţiunea omului şi Institului Heartland, care promovează “soluţii de piaţă liberă pentru problemele sociale şi economice”.

Robert Mercer nu este însă un personaj notoriu, evitând cercurile sociale specifice bogaţilor şi vorbitul în public.  Într‑un discurs de 40 de minute ţinut vara trecută la Baltimore, când a obţinut un premiu pentru reuşitele sale de‑a lungul vieţii din partea Asociaţiei pentru Lingvistică Computaţională, Mercer a spus că vorbise în 40 de minute mai mult decât vorbeşte de obicei într‑o lună.

 

Topul finanţatorilor cu cele mai mari donaţii acordate grupurilor independente pentru influenţarea opiniei alegătorilor

 

Thomas Steyer (manager al fondului de hedging  Farallon Capital Management) – 73.725.000 de dolari

-         100% către grupurile liberalilor (susţinători ai Partidului Democrat)

Michael Bloomberg (fost primar al oraşului New York) – 20.011.894 de dolari

‑  2% către grupurile conservatorilor (susţinători ai Partidului Republican)

‑ 98% către grupurile liberalilor

Paul Singer (manager al fondului de hedging  Elliott Management Corporation,)‑ 9.333.537 de dolari

-         100% către grupurile conservatorilor

 

Robert Mercer (co‑preşedinte al fondului de hedging Renaissance Technologies)‑ 8.070.000 de dolari

-         100% către grupurile conservatorilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO