Business Internaţional

De unde vine de fapt coronavirusul? Care sunt teoriile cercetătorilor

De unde vine de fapt coronavirusul? Care sunt teoriile...

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2020, 10:19 1152

Cercetătorii şi jurnaliştii speculează de luni bune ideea conform căreia coronavirusul, SARS-CoV-2, a fost creat într-un laborator, după ce iniţial se credea că virusul a luat naştere într-o piaţă de animale vii din acelaşi oraş, scrie Deutsche Welle.

În ianuarie, publicaţiile internaţionale şi oamenii de ştiinţă ştergeau orice urmă de îndoială cu privire la originile virusului, citând mai mulţi experţi care au declarat că virusul nu a fost făcut de oameni.

Un alt contraargument îl reprezintă faptul că activitatea Institutului de Virologie din Wuhan nu este secretă, majoritatea studiilor fiind publicate în reviste de specialitate.

Potrivit Daily Mail, guvernul Statelor Unite a oferit ajutoare financiare în ceea ce priveşte cercetările laboratorului din Wuhan, experimentele fiind supravegheate frecvent de cetăţeni ai ţărilor vestice.

Unde a luat naştere virusul?

Încă de la sfârşitul lunii ianuarie, revista Science a publicat un articol prin care punea sub semnul întrebării teoria oficială conform căreia virusul s-a transmis de la animal la animal. Un alt studiu publicat în revista medicală The Lancet spune că  13 din 41 de oameni diagnosticaţi cu COVID-19 nu au avut niciun fel de contact cu piaţa de animale vii din Wuhan.

Totodată, este posibil ca „pacientul zero” să fi fost infectat încă din noiembrie 2019. În consecinţă, primele cazuri nu au avut nicio legătură cu piaţa de animale, a declarat Daniel Lucey, profesor în cadrul departamentului de boli infecţioase al Centrului Medical Universitar din Georgetown, SUA.

Shi Zhengli, profesor de virusologie al Institutului din Wuhan care a publicat o serie de descoperiri cu privire la viruşii purtaţi de lilieci, ar putea deţine răspunsul la întrebare.

Profesorul a călătorit în 28 de provincii chineze pentru a strânge fecale de lilieci, în ideea de a crea o arhivă cuprinzătoare de viruşi răspândiţi prin intermediul liliecilor. La începutul lui 2019, a publicat un studiu cu privire la coronaviruşii purtaţi de lilieci. Din raport reiese că liliacul cu potcoavă, o specie care se găseşte şi în China , a reprezentat un vector de transmitere a coronaviruşilor, în mod similar cu ce avea să se întâmple mai târziu în Wuhan.

Eforturile depuse de echipa de cercetători condusă de Shi Zhengli au făcut posibilă publicarea atât de rapidă a genomului coronavirusului, fapt ce reprezintă o oportunitate cum nu se poate mai bună pentru crearea unui vaccin.

Între timp, Peter Daszak – şeful unui ONG din Statele Unite specializat în cercetarea şi anticiparea pandemiilor – a declarat că teoria conform căreia virusul a ieşit din laboratorul din Wuhan este „o simplă aiureală”. Daszak, care a lucrat 15 ani în cadrul Institutului din Wuhan, a spus că nu a văzut niciodată SARS-CoV-2 depozitat în interiorul laboratorului.

„Este o adevărată politizare a originilor pandemiei, ceea ce este total neplăcut”, a declarat Daszak.

De altfel, este de remarcat faptul că guvernul chinez a început să cenzureze articolele care scriu despre originile virusului. Când s-a confruntat cu textul publicat în Daily Mail, ambasada chineză din Londra a negat vehement acuzaţiile.

Ambasada a declarat că cercetările cu privire la originile COVID-19 se află în continuare în curs de desfăşurare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO