• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Business Internaţional

Decizia Iranului în legătură cu asasinarea generalului Qassem Soleimani: Forţele armate americane vor fi clasificate ca organizaţii teroriste

Decizia Iranului în legătură cu asasinarea generalului Qassem Soleimani: Forţele armate americane vor fi clasificate ca organizaţii teroriste

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

07.01.2020, 16:37 152

Parlamentul iranian a adoptat, în unanimitate, un proiect de desemnare a tuturor forţelor militare americane ca organizaţii teroriste, în urma operaţiunii coordonate de către Statele Unite, prin care generalul Qassem Soleimani a fost ucis, informează Al Jazeera.

Potrivit proiectului, toţi militarii americani, angajaţii Pentagonului şi ai organizaţiilor afiliate, dar şi cei care au participat efectiv la asasinarea lui Soleimani, au fost declaraţi „terorişti”.

„Toţi colaboratorii acestor forţe, inclusiv militari, membri ai serviciilor de informaţii, serviciilor financiare sau logistice vor fi consideraţi colaboratori ai teroriştilor”, se arată în documentul adoptat de Parlamentul de la Teheran.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a ameninţat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ţinte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: