Business Internaţional

Decizia luată de o companie de asigurări: directorii trebuie să anunţe propriul board dacă au legături romantice cu angajaţii din subordine; în caz contrar, nu vor mai primi bonusuri la salariu

Decizia luată de o companie de asigurări: directorii...

Autor: Corina Zamfir

05.03.2017, 11:00 290

Lumea corporatista din Australia a fost avertizată că directorii executivi trebuie să-şi dezvăluie idilele de la locul de muncă către propriul board; în caz contrar, riscă să primească penalităţi financiare. Toate acestea vin în urma unei decizii luate de QBE Asigurări, scrie Financial Times.

În această săptămână bonusul pe termen scurt al lui John Neal, CEO al QBE Asigurări, s-a micşorat semnificativ cu 550.000 de dolari autralieni (420.000 dolari americani) pentru că nu a reuşit să comunice „în timp util” faptul că are o relaţie amoroasă cu asistenta sa.

În vârstă de 52 de ani, şeful executiv a început relaţia în a doua jumătate a anului 2016, dar nu a dezvăluit-o până la începutul acestui an - o întârziere prin care consiliul companiei a considerat că se încalcă codul de conduită.

"Ambele părţi sunt de acord că unele decizii personale luate recent de John Neal au fost în contradicţie cu aşteptările boardului," a remarcat QBE în raportul său anual – ceea ce a însemnat o dezvăluire fără precedent pentru o companie australiană.

Cenzurarea directorilor care pot avea conflicte de interes generate de poveştile amoroase la locul de muncă cu angajaţii de rang inferior nu este nouă. Însă utilizarea unor sancţiuni financiare pentru a ţine sub control acest fenomen este o modalitate recent apărută, spun experţii.

"Nu am auzit niciodată de tăieri ale bonusurilor din cauza relaţiilor amoroase de la locul de muncă - de obicei fenomenul este asociat mai de grabă cu un comportament lipsit de etică care implică relaţiile amoroase cu clienţii sau investitorii, decât pe cele cu proprii angajaţi", spune André Spicer, profesor de comportament organizaţional la Cass Business School.

În 2005, Boeing l-a forţat pe Harry Stonecipher să demisioneze din funcţia de director executiv atunci când a descoperit că avea o relaţie amoroasă cu o angajată.

Acesta nu este un caz izolat. Au existat numeroase exemple recente în care directori şi-au pierdut locurile de muncă ca urmare a dezvăluirii unei romanţe la locul de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO