Business Internaţional

Decizie de ultimă oră din partea Franţei: Republica Moldova va primi asistenţă financiară suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro

Decizie de ultimă oră din partea Franţei: Republica...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.11.2022, 18:49 189

Comunitatea internaţională va furniza Republicii Moldova asistenţă financiară suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a face faţă consecinţelor războiului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Republica Moldova va primi asistenţă internaţională suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă organizată împreună cu preşedintele moldovean, Maia Sandu, la finalul Conferinţei interministeriale pentru susţinerea Republicii Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale.

Emmanuel Macron a precizat că zece milioane de euro vor fi oferite până la sfârşitul acestui an sub formă de subvenţii din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) şi a Fondului Internaţional de Urgenţă al Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

La începutul anului 2023, spitalele din Republica Moldova urmează să primească generatoare electrice de mare putere, iar Agenţia franceză pentru Dezvoltare va oferi Chişinăului 90 de milioane de euro pentru perioada 2023-2024, conform cotidianului Le Monde.

"Ajutarea Republicii Moldova este participarea la efortul de război. Nu avem dreptul de a ceda în faţa oboselii ori a pasivităţii. Republica Moldova se confruntă cu efecte multiple ale războiului, dar demonstrează generozitate în contextul afluxului de refugiaţi. Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni, în raport cu numărul de locuitori. Abandonarea Republicii Moldova ar însemna că Europa nu are vocaţia de a fi loială", a afirmat preşedintele Franţei, potrivit postului BFMTV.

"Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică", a afirmat, la rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, evocând, potrivit cotidianului Le Monde, o inflaţie de 35%. "Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Acest război periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze. Numeroşi cetăţeni moldoveni nu vor avea posibilitatea de a-şi plăti facturile iarna aceasta în lipsa intervenţiei Guvernului", a subliniat Maia Sandu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO