Business Internaţional

Decizie fără precedent în Europa: Dacă nu poate să treacă la euro, Islanda vrea să adopte unilateral moneda altei ţări

Decizie fără precedent în Europa: Dacă nu poate să treacă la euro, Islanda vrea să adopte unilateral moneda altei ţări

Autor: Alexandru Stefan Matei

12.03.2012, 16:16 6259

Islanda fie va adopta euro după integrarea în Uniunea Europeană, fie va renunţa la coroană şi va adopta unilateral o altă monedă "pentru că situaţia nu poate rămâne neschimbată", a spus primul-ministru Johanna Sigurdardottir, scrie Bloomberg.

"Avem de ales între a ceda suveranitatea politicii monetare a Islandei prin adoptarea monedei unei alte ţări sau prin integrarea în UE", a spus Sigurdardottir. Statutul de membru al UE va permite Islandei "să coopereze cu ţările din blocul comunitar ca un stat suveran care are ceva de spus în luarea deciziilor în toate ramurile de cooperare".

Islanda a început negocierile de aderare la UE în iulie 2010 şi va primi probabil votul de aderare la începutul lui 2013. Dintr-un total de 35 de capitole de negociere, Islanda a deschis 11 şi a finalizat opt, conform UE. Cele mai dificile capitole sunt cele legate de agricultură, mediu şi pescuit, conform comisarului pentru extindere Stefan Fule.

Islanda va putea lega coroana de euro şi să intre sub aripa BCE "cel mai devreme la mijlocul următorului ciclu electoral", adică în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO