Business Internaţional

Decizie şoc la Kremlin: Putin anunţă mobilizarea parţială şi cheamă 300.000 de rezervişti la război. Cum reacţionează pieţele: Euro începe să scadă, la fel şi marile burse din Europa. BVB este pe roşu

Decizie şoc la Kremlin: Putin anunţă mobilizarea...

Autor: Dorin Oancea

21.09.2022, 09:54 2754

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, într-un discurs, mobilizarea parţială în contextul conflictului din Ucraina.

Într-un clip înregistrat, el a spus că locuitorii republicilor populare Doneţk şi Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia şi alte zone „au fost eliberaţi de regimul nazist”.

El spune că ţările occidentale încearcă să "blocheze" independenţa şi dezvoltarea. "Scopul Occidentului este în continuare să slăbească şi să distrugă, ei spun asta în mod deschis."

Putin adaugă că Occidentul a făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea şi a adăugat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populaţiei din regiunea Donbas "rămâne neschimbat".

Putin a adăugat că "sprijină" persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părţile din Ucraina controlate de Rusia.

El spune că a dispus o "mobilizare parţială", precizând că un decret în acest sens a fost deja semnat.

"Subliniez că este vorba de o mobilizare parţială. Doar rezerviştii vor fi recrutaţi", spune el.

Putin a spus că mobilizarea va începe miercuri.

Înainte de discurs, care a fost anunţat de marţi seara, au existat speculaţii privind o mobilizare generală în Rusia.

"Cetăţenii ruşi chemaţi în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract", spune el.

Putin spune că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul şi că, dacă integritatea ţării va fi pusă în pericol, va acţiona. „Nu glumesc”.



Euro a scăzut, iar pieţele de obligaţiuni sigure din zona euro s-au redresat miercuri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul de şantaj nuclear împotriva Rusiei.

Euro a coborât până la un minim de 0,9885 dolari şi a scăzut cu 0,7% pe parcursul zilei.

Activele sigure au reacţionat, după ce randamentul obligaţiunilor germane pe doi ani a scăzut cu 7 puncte de bază în ultima zi, la 1,66% .

Într-un discurs în care a anunţat o mobilizare parţială pentru campania militară a ţării în Ucraina, Putin a mai spus că Rusia are "o mulţime de arme pentru a răspunde" la ceea ce el a numit ameninţări occidentale şi a afirmat că nu blufează.

Conform Reuters, bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzând până la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie.

Monedele europene s-au prăbuşit, euro scăzând cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu şase valute, a crescut cu 0,61%, până la 110,84, şi a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87.

Totuşi, dolarul a fost uşor mai slab în raport cu yenul, o altă monedă de refugiu, la 143,615 .

"Noutăţile din Rusia au făcut ca euro şi lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic faţă de aceste monede europene, dar yenul este şi mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip "safe-haven"", a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.

Putin a declarat că a semnat un decret de mobilizare parţială începând de miercuri, spunând că apără teritoriile ruse şi că Occidentul vrea să distrugă ţara.

Cel mai mare indice al acţiunilor din Asia-Pacific MSCI a scăzut cu 1,37%.

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,36% şi a atins minimul ultimelor două săptămâni, în timp ce indicele de referinţă din Australia a scăzut cu 1,56%.

Titlurile chinezeşti blue chips au scăzut cu 0,71%, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,48%.

Fed este capul de afiş al unei săptămâni în care peste o duzină de bănci centrale anunţă decizii de politică monetară, inclusiv Banca Japoniei şi Banca Angliei, joi.

Riksbank din Suedia a surprins pieţele peste noapte cu o majorare de un punct procentual şi a avertizat că vor urma şi mai multe în următoarele şase luni.


 


Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat că mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin se va aplica "doar celor cu experienţă militară anterioară" şi că sunt vizaţi circa 300.000 de rezervişti, relateză Sky News.

Şoigu a declarat că Rusia luptă "nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Occidentului".

Şoigu a spus că oamenii "vor fi pregătiţi din punct de vedere militar înainte de a fi desfăşuraţi", adăugând că mobilizarea nu va include "persoane care au servit ca recruţi sau studenţi".

De asemenea, Şoigu a oferit o cifră a pierderilor ruseşti, spunând că 5.937 de persoane au fost ucise.

Numărul este cu mult sub estimările date de agenţiile ucrainene şi occidentale.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţăat, într-un discurs, mobilizarea parţială în contextul conflictului din Ucraina şi a ameninţat Occidentul cu armele nucleare deţinute de Rusia, mai performante decât ale Vestului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO