Business Internaţional

Decizii majore în criza energetică: Franţa pune pe masă 9,7 miliarde de euro pentru a naţionaliza compania nucleară EDF, din care controlează deja 84%

Decizii majore în criza energetică: Franţa pune pe...

Autor: Daniel Belu

19.07.2022, 13:42 1222

Guvernul francez intenţionează să lanseze în septembrie o ofertă publică de cumpărare în valoare de 9,7 miliarde de euro pentru a achiziţiona acţiunile şi obligaţiunile EDF pe care nu le deţine şi se îndreaptă spre o naţionalizare completă a specialistului în domeniul nuclear, în plină criză energetică, conform Financial Times.

O ofertă de 12 euro pe acţiune EDF va fi făcută investitorilor minoritari, a declarat marţi Ministerul Economiei. Preţul reprezintă o primă de 53% faţă de preţul de închidere al EDF cu o zi înainte ca premierul francez Élisabeth Borne să anunţe naţionalizarea la începutul lunii iulie. Tranzacţia va implica, de asemenea, o ofertă de răscumpărare a celor 60% din obligaţiunile pe care statul nu le deţine încă.

Statul francez, care deţinea deja 84% din companie, a prezentat preluarea ca pe un mijloc de a consolida finanţele EDF, în timp ce se lansează într-un plan major pentru construirea a şase noi reactoare nucleare în Franţa în următorii ani. Grupul s-a confruntat cu întreruperi de producţie în ultimele luni, iar profiturile sale de bază au fost, de asemenea, afectate de măsurile politice menite să protejeze consumatorii de creşterea preţurilor la energie.

Guvernul a adăugat marţi că preluarea controlului deplin i-ar permite să accelereze procesul decizional în cadrul grupului. Cu toate acestea, analiştii şi persoanele apropiate EDF au declarat că acesta se confruntă în continuare cu probleme majore pe care naţionalizarea nu le va rezolva, inclusiv provocări industriale, cum ar fi întârzierile în construirea de noi centrale nucleare şi obstacolele de reglementare.

Acţiunile EDF, care au fost suspendate săptămâna trecută în aşteptarea unor noi anunţuri privind preluarea, au crescut cu aproape 15% la începutul şedinţei de tranzacţionare, ajungând aproape de preţul ofertei.

Cu toate acestea, tranzacţia se confruntă încă cu obstacole potenţiale. Guvernul francez a alocat 12,7 miliarde de euro pentru achiziţie şi alte operaţiuni, care vor necesita aprobarea Parlamentului.

“Este în fruntea listei noastre de priorităţi şi suntem deja în discuţie cu partidele din opoziţie”, a declarat oficialul din Ministerul Economiei.

Naţionalizarea EDF vine după 17 ani de activitate ca societate listată la bursă, care a fost presărată cu lupte politice şi cu o scădere constantă a preţului acţiunilor de la un vârf atins în 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO