Business Internaţional

Declaraţiile „greilor“ finanţelor mondiale de la summitul FMI-BM

Declaraţiile „greilor“ finanţelor mondiale de la...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.10.2014, 10:55 746

După şase ani de la marea recesiune mondială, reuniunea istorică de săptămâna trecută a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale a acordat o atenţie deosebită problemelor care continuă să slăbească zona euro, ale cărei perspective sunt descrise în termeni deloc încurajatori precum „stagnare prelungită“ şi risc de recesiune. Remediile propuse la summit sunt presiuni mai mari pentru ca Germania să-şi cheltuiască surplusul bugetar pe eforturi de stimulare a economiei, investiţii în infrastructură şi, din partea şefului Eurogroup, un pact de creştere economică. 

Declaraţiile „greilor“ finanţelor mondiale de la summitul FMI-BM

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe

„Suntem cu toţii de acord că avem nevoie de creştere sustenabilă şi că aceasta poate fi obţinută doar dacă acţionăm cu toţii în sensul reformelor structurale, în funcţie de situaţiile specifice diferitelor state şi dacă vom contribui cu toţii să asigurăm un sistem financiar sănătos şi să ne asigurăm că finanţele publice sunt sustenabile.”

David Lipton, vicedirector general al FMI

„Lumea nu mai este în criză. În urmă cu trei ani vorbeam despre supravieţuirea zonei euro. Eram îngrijoraţi de sănătatea băncilor. Criza, acel tip de criză, a trecut. Lumea îşi revine. Ţările ar trebui să facă ceea ce pot pentru a stimula cererea, să majoreze oferta, iar cele care au dezechilibre, să şi le corecteze.”

Michel Sapin, ministrul francez al finanţelor

„În vremuri în care cei mai mulţi membri (ai FMI – n.red.) urmăresc consolidarea bugetară, ar trebui de asemenea să încurajăm pregătirea unui program ambiţios de investiţii europene pentru a începe să sprijinim cererea. Dacă nu acţionăm rapid, există pericolul ca actuala stagnare economică să devină permanentă.“

Christine Lagarde (foto), directorul general al FMI

„Nu sugerăm că zona euro se îndreaptă către recesiune, dar spunem că există riscul serios ca aceasta să se întâmple dacă nu se face nimic. Dacă sunt decise acţiunile potrivite, dacă atât ţările cu surplus, cât şi cele cu deficit fac ceea ce trebuie făcut, recesiunea poate fi evitată.”

Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei SUA

„Ceea ce se face în Europa pur şi simplu nu merge. În Japonia au fost 15 ani de deflaţie şi de creştere economică anemică, urmaţi de scăderi dramatice ale ratelor dobânzilor – acesta este drumul pe care se află Europa dacă nu-şi întrerupe actualele politici.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO