Business Internaţional

Declin major în piaţa crypto: Cele mai importante criptomonede suferă scăderi de 8%-10%, iar Bitcoinul se apropie de 60.000 de dolari. În ce ar putea consta cauzele

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

16.11.2021, 15:08 12046

Bitcoinul şi alte monede virtuale majore au scăzut considerabil marţi, îndepărtându-se de maximele atinse în ultimele săptămâni.

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume ajungea la ora 15:00 la circa 60.300 de dolari, minus 8,3% în ultimele 24 de ore, conform datelor agregate de CoinDesk. Între timp, Ether a scăzut cu 10,5% la 4.250 de dolari, iar Solana a suferit un declin de 9,4% la 222 de dolari.

Motivul din spatele evoluţiilor nu este clar.

Totuşi, Comisia pentru Reformă şi Dezvoltare Naţională din China (NDRC) şi-a reiterat marţi promisiunea de a elimina industria de minare de criptomonede din interiorul ţării. Anterior, Beijingul a lansat o serie de represalii asupra minării de Bitcoin, provocând astfel un exod al minerilor către Statele Unite şi alte naţiuni.

Minarea reprezintă un proces care consumă extrem de multă energie, prin intermediul căruia sunt create noi monede, menţinându-se între timp evidenţa tuturor tranzacţiilor şi activelor digitale existente.

China este îngrijorată de cantitatea imensă de energie pe care o implică minarea, în contextul în care preşedintele Xi Jinping a declarat anul trecut că ţara îşi propune să atingă neutralitatea emisiilor cu dioxid de carbon până în 2060.

„Reglementarea activităţilor de minare de criptomonede are un impact semnificativ asupra optimizării structurii industriale, economisirii de energie şi reducerii emisiilor”, spune Meng Wei, un purtător de cuvânt al NDRC, citat de CNBC.

O altă posibilă cauză din spatele declinurilor ar putea fi declaraţia directorului financiar al Twitter, Ned Segal. Conform CFO-ului, investiţiile de cash în crypto-active, precum Bitcoinul, „nu au sens” în momentul de faţă.

Segal citează volatilitatea de preţ şi lipsa normelor contabile drept factori cheie în ceea ce priveşte decizia gigantului de social media de a nu achiziţia monede digitale.

Deşi majoritatea investitorilor nu se aşteptau ca Twitter să anunţe că a investit în criptomonede, comentariile lui Segal le-au oferit traderilor un motiv în plus de a-şi diminua profilul de risc într-un moment marcat de creşterea dolarului american şi posibilităţile pe care le implică o regulă controversată, introdusă de legea de 1,2 trilioane de dolari a preşedintelui Joe Biden.

Planul de infrastructură le solicită brokerilor să informeze IRS-ul (fiscul american) cu privire la tranzacţiile de peste 10.000 de dolari. Industria se teme că definiţia cuvântului „broker” ar putea fi interpretată pe larg, aducând minerii şi operatorii de noduri sub spectrul aceleiaşi lovituri, ceea ce ar genera probleme privind declaraţiile fiscale ale investitorilor.

Mai mult, principalul indice al dolarului american, care monitorizează valoarea monedei SUA prin raport cu alte monede fiduciare majore, a ajuns la maximul ultimelor 16 luni, stimulând prognozele potrivit cărora Rezerva Federală (banca centrală americană) va majora ratele dobânzilor, într-un efort de a controla ritmul inflaţiei.

Mişcările de acest fel tind să alimenteze monedele naţionale, însă afectează aşa-zisele active de refugiu, precum aurul şi, într-o anumită măsură, Bitcoinul. La fel ca aurul, Bitcoinul este evaluat în dolari americani şi, dacă dolarul creşte, criptomoneda ar putea înregistra scăderi.

De asemenea, când rata reală a dobânzii scade, preţul activelor de refugiu creşte, iar când rata reala a dobânzii creşte, perspectivele activelor respective devin, în consecinţă, mai puţin optimiste.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO