Business Internaţional

Declinul economic al Germaniei slăbeşte uşor, dar calea către revenire rămâne nesigură

Declinul economic al Germaniei slăbeşte uşor, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2020, 00:05 322

Activitatea sectorului privat german şi-a continuat scăderea în luna mai, dar într-un ritm mai puţin pronunţat decât în aprilie în condiţiile relaxării restricţiilor impuse pentru stăvilirea pandemiei, scrie Bloomberg. Şi zona euro vede semne că ce a fost mai rău a trecut.

Atât companiile din sectorul manufacturier, cât şi fur­nizorii de servicii au suferit scăderi dramatice de producţie, in­dicele compozit al activităţii menţinându-se la niveluri mo­deste. La începutul acestei luni, Germania a permis redes­chiderea unor businessuri ca hotelurile şi restaurantele.

Încrederea sectorului de business a rămas însă negativă, iar cifrele privind ocuparea forţei de muncă au continuat să scadă.

„Orice speranţă legată de o revenire rapidă a activităţii din economia germană după relaxarea restricţiilor a fost oarecum spulberată“, arată Phil Smith, economist la IHS Mar­kit. „Calea către redresare rămâne neclară“.

Indicele IHS Markit pentru Germania s-a situat la 31,4, peste nivelul de 17,4 din aprilie.

Cât priveşte economia zonei euro ca întreg, aceasta a înce­put să se târască afară din cel mai profund declin înre­gistrat vreodată în contextul în care relaxarea măsurilor de carantină permite redeschiderea a mii de afaceri.

Marea întrebare este cât se va menţine aceasta la niveluri scăzute până când o redresare înseamnată va începe să prindă contur. Deşi raportul IHS Markit oferă oarecare speranţe, acesta sugerează de asemenea că redresarea va fi un proces lent.

Indicele Markit pentru activitatea sectorului privat a avansat în mai, deşi a continuat să semnaleze scăderi în sectorul manufacturier şi al serviciilor.

Comenzile companiilor au rămas sub presiune, iar reducerile de locuri de muncă au atins un ritm fără precedent.

Creşterea ar putea fi redusă cu aproape 9% în 2020, iar o redresare adevărată ar putea veni „peste câţtiva ani“, anticipează Chris Williamson, economist IHS Markit.

Bloomberg Economics previzionează un declin de aproximativ 14% pentru zona euro în acest trimestru, după scăderea de 3,8% din primul trimestru. Deşi unii oficiali ai Băncii Centrale Europene susţin că economia a atins probabil cel mai scăzut punct, perspectivele sunt extrem de nesigure.

BCE are mai multe scenario, cel mai optimist vizând o revenire la nivelurile ante-virus anul viitor, iar cel mai pesimist estimând că acest lucru nu se va întâmpla înainte de sfârşitul anului 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO