Business Internaţional

Declinul rublei riscă să declanşeze o criză de creditare în Rusia

Declinul rublei riscă să declanşeze o criză de...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.09.2015, 00:05 964

Sentimentul de uşurare adus de revenirea parţială a preţului petrolului nu a fost nicăieri altundeva mai palpabil decât în Rusia.

Combinate cu o recesiune economică în curs de agravare şi cu sancţiunile comerciale impuse Rusiei de Occident, oscilaţiile puternice ale preţului petrolului şi impactul negativ al acestora asupra rublei au adus sectoare cheie ale economiei Rusiei în faţa unei posibile situaţii de criză atunci când vine vorba de rambursarea datoriilor în valută pe care acestea le au, scrie Financial Times.

„În general, există mai puţine motive de îngrijorare decât la sfârşitul anului trecut, însă cu rubla aproape de minimele de la începutul acestui an serviciul datoriilor în valută va deveni o povară mai apăsătoare din nou“, a declarat directorul pe risk management al unei bănci străine din Moscova.

După aprecierea din luna mai, rubla şi-a reluat declinul faţă de dolar, majorând costurile legate de serviciul datoriilor externe în valoare totală de 410 miliarde de dolari ale Rusiei.

Băncile şi companiile non-financiare din Rusia trebuie să ramburseze 61 miliarde de dolari, incluzând dobânzi, de acum şi până la sfârşitul acestui an, cu două vârfuri de plată, în septembrie şi decembrie.

În plus, credite în valută pe 12 luni acordate de banca centrală a Rusiei companiilor la sfârşitul anului trecut vor începe să ajungă la maturitate în noiembrie. Banca centrală a suspendat programul de acordare a acestui tip de credite în iunie.

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, a declarat că banca este pregătită să reia programul, însă nu este clar când se va întâmpla acest lucru.

Între timp, există noi temeri privitoare la o criză a creditului în rândul debitorilor ruşi. Un indicator realizat de MNI Indicators sugerează că firmele se aşteaptă la o înrăutăţire a accesibilităţii creditului.

Unul din factorii aflaţi în spatele deteriorării perspectivelor este situaţia din China, ţară care a devenit anul trecut una dintre cele mai mari surse de finanţare externă pentru Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO