Business Internaţional

Decontaminarea zonei după accidentul de la Fukushima va dura zeci de ani

Decontaminarea zonei după accidentul de la Fukushima va dura zeci de ani

Autor: Alexandra Fusoi

10.07.2011, 12:25 211

Decontaminarea în zona centraleinucleare de la Fukushima va dura zeci de ani, a declarat sâmbătăpremierul japonez, Naoto Kan, care a prezentat un program pe termenlung pentru reabilitarea regiunii, relatează AFP.

Sistemele de răcire ale centraleiFukushima Daiichi, situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo,au fost avariate în urma cutremurului din 11 martie, provocând unadintre cele mai grave catastrofe din industria nuclearăcivilă.

"Vor fi necesari trei, cinci,poate zece ani pentru a reuşi să preluăm controlul şi chiar maimulte zeci de ani pentru a elimina consecinţele accidentului", adeclarat Kan, la o reuniune a Partidului Democratic, aflat laguvernare în Japonia.

Comisia japoneză pentru energieatomică şi operatorul centralei de la Fukushima, Tokyo ElectricPower (TEPCO), au convenit iniţial să înceapă extragereacombustibilului nuclear topit în 2021, potrivit canalului deteleviziune public NHK. Televiziunea japoneză a adăugat căautorităţile, operatorul şi producătorii de echipamente apreciazăcă reactoarele centralei vor putea fi dezmembrate abia peste câtevazeci de ani.

Japonia a anunţat deja un programpe termen scurt pentru stabilizarea centralei Fukushima Daiichi,unde au fost înregistrate emisii puternic radioactive după oprireasistemelor de răcire. Până sâmbătă însă, guvernul nu prezentasenici o estimare asupra duratei programului de decontaminare azonei. Citiţi mai mult despre decontaminarea zonei de la Fukushima pewww.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO