Business Internaţional

Default America: guvernele mai multor state au fost blocate de lipsa bugetului

Protest contra preşedintelui american Donald Trump în Chicago, statul Illinois

Protest contra preşedintelui american Donald Trump în Chicago, statul Illinois

Autor: Bogdan Cojocaru

03.07.2017, 00:06 989
În trei state americane, New Jersey, Maine şi Illinois, guvernele şi-au încetat parţial activitatea deoarece războaiele politice le-au lăsat fără buget. Pentru Illinois, al cincilea stat din SUA ca popu­laţie, situaţia este critică, riscând să fie pedepsit de agenţiile de rating cu un rating de criză. 

În New Jersey, guvernatorul Chris Christie a declarat stare de urgenţă. Şi Con­necticut a intrat în noul an fiscal, care a început pe 1 iulie, fără buget, dar guvernatorul de acolo a intervenit cu un ordin de cheltuieli de urgenţă. Washing­ton şi  Alaska au reuşit să evite în ultimul moment blocajul.

Războaiele politice care au dus la în­chiderea parţială a activităţilor guver­ne­lor locale se duc de mult timp, dar nu la vedere. Oamenii de rând abia acum au început să le simtă efectele: par­cu­rile şi alte locuri publice  s-au închis, trans­portul cu feribotul a fost re­stric­ţionat. Însă impasul i-a devastat pe fur­nizorii de servicii sociale, blocând ser­viciile pentru oamenii străzii, handi­ca­paţi şi săraci. Lipsa banilor publici a afectat universităţile, punând în pericol acreditările. Implicaţiile pot fi şi mai gra­ve. Illinois, deja statul cu cel mai slab rating, a intrat în cel de-al treilea an fiscal consecutiv fără buget, fiind blo­cat de lupta dintre guvernatorul republican şi democraţii care contro­lea­ză legislativul pentru reducerea deficitelor cronice, scrie MarketWatch. Statul are datorii neplătite de aproape 15 miliarde de dolari, echivalentul a 40% din bugetul operaţional. Illinois flirtează acum cu reducerea ratingului în categoria junk, o premieră în SUA. Aceasta înseamnă că şi investitorii ar putea avea de suferit, deşi administraţia locală a promis că va ţine pasul cu plăţile pentru obligaţiuni şi va proteja valoarea acestor titluri. Spre deosebire de administraţiile judeţene, statele, deşi pot intra în default, nu-şi pot declara legal falimentul şi de aceea  forţează creditorii, deţinătorii de obligaţiuni şi pensionarii să suporte o parte din pierderi.

Agenţia de rating S&P a avertizat că este foarte probabil ca acest stat să fie retrogradat şi să-şi piardă califica­ti­vul din categoria recomandată pentru investiţii, notează Bloomberg.

Ultima dată când un stat şi-a de­clarat falimentul a fost în 1933, în vre­mea Marii Depresiuni. Acel stat este Arkansas. O mare parte din dato­riile de 25 de miliarde de dolari în obliga­ţiuni ale Illi­nois sunt deţinute de inves­ti­tori indi­vi­duali. Yieldurile obli­ga­ţiunilor au cres­cut, investitorii an­ti­ci­pând retro­gra­darea ratingului sta­tului. Illinois are da­torii totale de 200 de miliarde de dolari.

„Suntem ca o republică bananieră. Nu ne putem administra banii“, a de­cla­rat guvernatorul republican Bruce Rauner, ales pentru promi­siunile că va reforma sistemul de pensii şi că va reduce puterea sindicatelor.

În tabăra  cealaltă, Mike Madigan, democrat care conduce Camera Reprezentanţilor, insista pe includerea în discuţiile pentru buget a unor cereri nebugetare privind, spre exemplu, fondurile pentru educaţie. Illinois este unul dintre cele câteva state americane care se bazează pe taxele pe proprietate pentru finanţarea şcolilor.

Situaţia a fost comparată cu cea a teritoriului american Puerto Rico care, la începutul anului, a anunţat o restructurare istorică a datoriilor sale de 70 de miliarde de dolari în instanţele de judecată în condiţiile în care negocierile cu creditorii ai eşuat.

New Jersey şi Connecticut, printre statele cu cele mai reduse ratinguri, mai au până să ajungă la nivelul de risc al Illinois. Maine se confruntă cu primul blocaj guvernamental din 1991. New Jersey este pentru a doua oară în această situaţie.

Legislativul din Illinois urma să se întâlnească duminică, în plină vacanţă pentru Ziua Independenei, pentru a găsi o soluţie de compromis.

Fără un buget care să includă împrumuturi pentru plata datoriilor, până în august Illinois va rămâne fără bani pentru cheltuieli vitale pentru prima dată de la izbucnirea crizei, a avertizat Susana Mendoza, parlamentar democrat. Aceasta înseamnă că impasul poate afecta salariile angajaţilor de la stat şi pensiile, a explicat ea. Nu vor fi bani pentru plăţile dispuse de instanţele de judecată.

Vineri, cu câteva ore înainte de termenul limită pentru aprobarea planurilor de buget, un judecător federal din Chicago a decis că Illinois trebuie să-şi plătească datoriile de zeci de milioane de dolari pe care le are la Medicaid, bani pe care oficialii spun că nu-i au, potrivit Chicago Tribune.

„Decizia de vineri duce situaţia financiară a statului din îngrozitor în catastrofal“, a afirmat Susana Mendoza.

John Hicks, director executiv la Asociaţia Naţională a Ofiţerilor de Buget, spune că situaţia, adică numărul mare de state cu guvernele blocate, este fără precedent în ultimii ani, scrie NPR.

„Suntem în al optulea an de revenire economică, dar veniturile statelor nu şi-au revenit. Este o revenire lentă. Jumătate din state nu cheltuiesc încă la nivelurile de dinaintea Marii Recesiuni dacă rezultatele sunt ajustate la inflaţie“, spune Hicks.

SUA sunt cea mai mare economie a lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO