Business Internaţional

Deficitul bugetar al SUA urcă la maximul tuturor timpurilor

Deficitul bugetar al SUA urcă la maximul tuturor timpurilor

Autor: Dorin Oancea

12.09.2020, 17:21 164

Deficitul bugetar al SUA a atins nivelul record de peste 3.000 de miliarde de dolari, determinat de cheltuielile masive ale guvernului pentru ameliorarea efectelor coronavirusului, relatează BBC.

Guvernul federal a cheltuit peste 6.000 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului fiscal, inclusiv 2.000 de miliarde de dolari pentru programe ce ţin de coronavirus, a declarat Departamentul Trezoreriei.

Valoarea depăşeşte încasările bugetare de 3.000 de miliarde de dolari.

Deficcitul este mai mult decât dublul recordului anterior, stabilit în 2009. La acea vreme, Washingtonul se confrunta cu consecinţele crizei imobilare din 2008.

Chiar şi înainte de pandemie, SUA se îndrepta spre un deficit de peste 1.000 de miliarde de dolari anul acesta.Dar cheltuielile menite să amortizeze impactul financiar al virusului au dus la explozia estimărilor iniţiale.

Biroul pentru buget al Congresului a prezis luna aceasta că SUA va avea probabil un deficit pe tot anul de 3.300 de miliarde de dolari, mai mult decât triplul deficitului înregistrat anul trecut. Exerciţiul financiar al guvernului federal se încheie în septembrie.

Agenţia a declarat că se aştepta ca datoria totală a SUA să depăşească 26.000 de miliarde de dolari.

La o audiere la Washington din iunie, Jerome Powell, şeful băncii centrale americane, a declarat membrilor Congresului că America cheltuie în mod „nesustenabil”, dar că reducerea deficitului nu ar trebui să fie o prioritate, având în vedere starea economiei.

Economia a scăzut cu o rată anuală de peste 30% în perioada aprilie-iunie, cea mai gravă contracţie trimestrială înregistrată vreodată. Datele sugerează că disponibilizările şi închiderile de afaceri continuă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO