Business Internaţional

Deficitul bugetar al zonei euro a crescut de aproape 10 ori în ultimul an: Ţările membre estimează că nivelul vă ajunge în 2021 la 700 mld. euro, adică 6% din produsul intern brut al regiunii

Deficitul bugetar al zonei euro a crescut de aproape 10...

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2020, 13:47 1287

Deficitul bugetar al ţărilor din zona euro se apropie de un trilion de euro pe măsură ce autorităţile continuă să contraatace criza provocată de coronavirus.

Planurile publicate de ţările membre pe site-ul Comisiei Europene indică faptul că zona euro, din care fac parte 19 state ale Uniunii Europene, va ajunge până la sfârşitul anului la un deficit fiscal de 976 de miliarde de euro, echivalentul a 8,9% din produsul intern brut (PIB), potrivit calculelor efectuate de Financial Times.

Astfel, deficitul bugetar de anul acesta va fi de aproape 10 ori mai mare decât nivelul înregistrat în 2019. Guvernele estimează că deficitul regiunii va rămâne ridicat până în 2021, moment în care totalul va ajunge la aproape 700 de miliarde de euro, sau 6% din PIB.

Ultimul vârf a fost atins în 2010, spune Banca Centrală Europeană (BCE), când deficitul ajungea la 6,6% din PIB, creându-se ulterior criza datoriilor suverane.

Până acum, analiştii şi investitorii nu au oferit prea multe semnale de alarmă în urma cheltuielilor guvernamentale şi nivelurilor ridicate ale datoriilor. Costurile de împrumut ale unor ţări precum Grecia şi Italia au ajuns săptămâna trecută la un minim record, nivelul fiind alimentat de programul BCE de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 1.350 de miliarde de euro.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţa zilele trecute că, deşi suma pe care au cheltuit-o până acum guvernele de pe întreg teritoriul planetei – 12 trilioane de dolari – va aduce datoriile la 100% din PIB-ul global, ţările au nevoie în continuare de pachete de stimulare a economiei, de vreme ce perioada de iarnă prezintă din ce în ce mai multe incertitudini în contextul pandemiei de COVID-19.

În prezent, Spania înregistrează cea mai gravă creştere a deficitului bugetar din zona euro şi ajunge la peste 10% din PIB, adică 125 de miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO