Business Internaţional

Deficitul de apă la nivel mondial, un pericol mai mare decât încălzirea globală

Deficitul de apă la nivel mondial, un pericol mai mare...

Autor: Cătălina Butan

20.07.2014, 09:00 2553

Deficitul de apă trebuie să devină un subiect mai important decât schimbările climatice pe agenda liderilor mondiali deoarece reprezintă un pericol mai mare decât încălzirea globală, avertizează Peter Brabeck, preşedintele Nestlé, unul dintre cele mai mari grupuri din industria alimentară mondială, scrie Financial Times.

„Astăzi, nu poţi avea o discuţie politică fără să vorbeşti despre schimbările climatice. Nimeni nu discută însă despre deficitul de apă, o problemă mai urgentă. Nu spun că schimbările climatice nu reprezintă o problemă importantă, însă chiar şi fără schimbări climatice, populaţia rămâne fără apă, iar asta trebuie să devină o prioritate”, a spus Brabeck.

Comentariile şefului Nestlé fac referire la problemele cu care se confruntă un număr tot mai mare de companii din întreaga lume, de a se adapta la costurile ridicate ale apei şi la rezervele deficitare ale unei resurse care nu a fost valorificată ani la rând.

În ultimii trei ani, companiile au alocat 84 miliarde de dolari pentru a îmbunătăţi sistemele de conservare, gestionare şi colectare a apei, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Global Water Intelligence.

Anul trecut, BHP Billton şi Rio Tinto, două dintre cele mai mari grupuri miniere la nivel mondial, au încheiat un acord de a investi 3 miliarde de dolari într-o fabrică de desalinizare pentru o mină de alamă în Chile. De asemenea, Nestlé a investit 42,5 milioane de dolari în echipamente de diminuare a consumului de apă instalate în fabricile grupului. Alte companii, printre care Ford şi Google, au investit în tehnologii care să stopeze consumul de apă. Marile Companiile IT consumă mii de litri de apă zilnic pentru răcirea serverelor.

“Deficitul de apă a ajuns în sfârşit un pericol financiar. Are deja un impact negativ în industria minieră”, a spus Andrew Metcalf, analist de investiţii, într-un raport al agenţiei de rating Moodyăs.

Costurile crescute implicate de deficitul de apă sunt mai vizibile în sectorul minier. Costurile cu apa ale industriei au crescut de la 3,4 miliarde de dolari în 2009, la aproape 10 miliarde de dolari în 2013, iar pentru 2014 sunt estimate la 12 miliarde de dolari, potrivit Global Water Intelligence.

Şeful Nestlé consideră greşită percepţia că încălzirea globală cauzează deficitul de apă la nivel mondial. “Ne confruntăm cu o criză a apei pentru că luăm decizii greşite pentru administrarea apei”.

Soluţia la problema deficitului de apă trebuie să vină de la guverne şi nu de la companii, întrucât necesită reglementări mai dure pentru o utilizare eficientă a apei menajere.  Exemplele de state care iau măsuri în această problemă sunt prea puţine, motiv pentru care mai multe companii, printre care Nestlé şi Coca-Cola, şi-au unit forţele cu divizia de investiţii a Băncii Mondiale, International Finance Corporation, pentru a înfiinţa 2030 Water Resources Group, o organizaţie care îşi propune să combată deficitul de apă la nivel mondial.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO