Business Internaţional

Democratul Bernie Sanders, principalul contracandidat al lui Donald Trump la Casa Albă, promite că va rezolva problema de 1.600 miliarde dolari a datoriilor studenţeşti, cu bani de pe Wall Street

Democratul Bernie Sanders, principalul contracandidat al...

Autor: Alex Ciutacu

24.06.2019, 16:02 277

Senatorul Bernie Sanders, cel mai cunoscut candidat democrat pentru cursa prezidenţială din SUA împotriva lui Donald Trump, se pregăteşte să păşească într-un teritoriu necunoscut cu o promisiune neobişnuită: va elimina complet toate datoriile studenţeşti ale americanilor, potrivit CNN.

Luni, Sanders depune proiectul legislativ care propune anularea datoriilor studenţeşti în valoare totală de 1.600 miliarde dolari. Planul său nu are limite de eligibilitate, iar fondurile ar trebui să vină dintr-o nouă taxă aplicată speculatorilor de pe Wall Street.

Propunerea este chiar mai ambiţioasă decât cea lansată de senatoarea Elizabeth Warren – care a propus ca datoriile să fie plătite gradual, în funcţie de venit.

America se confruntă deja de mulţi ani cu o criză presantă în ceea ce priveşte datoriile studenţeşti. Ambele părţi ale Congresului sunt de acord că această problemă are nevoie de o rezolvare imediată, însă există foarte multe neînţelegeri cu privire la modul în care ar trebui făcută reforma, potrivit The Atlantic.

La finalul lunii aprilie, senatoarea Elizabeth Warren, una dintre speranţele principale ale Democraţilor pentru Casa Albă în 2020 şi principalul contracandidat pentru primul tur al lui Bernie Sanders, a lansat în spaţiul public ideea unui plan de reformă despre care ea crede că ar putea rezolva problema fundamentală a sistemului.

Într-o postare pe platforma Medium, Warren a criticat abordarea guvernului în ceea ce priveşte accesul absolvenţilor de liceu la facultate, susţinând că guvernul ar putea subvenţiona o parte însemnată din costul studiilor astfel încât tinerii să nu mai apeleze la soluţia creditelor bancare de care nu mai reuşesc să scape pentru zeci de ani, sau chiar niciodată.

„În loc să subvenţioneze integral studiile, sau măcar parţial încât ele să rămână accesibile, guvernul federal a ales a treia opţiune: forţarea familiilor care nu îşi pot permite accesul la studii să ia împrumuturi exorbitante”, a scris ea într-o postare pe Medium.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO