Business Internaţional

Democratul Joe Biden a intrat oficial în luptă contra lui Trump pentru preşedinţia SUA. Va fi mai bun pentru Europa?

Joe Biden a declarat că China ar trebui să fie trasă la răspundere pentru mediu şi practicile comerciale neloiale.

Joe Biden a declarat că China ar trebui să fie trasă la răspundere pentru mediu şi practicile comerciale neloiale.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2020, 00:05 369

♦ Democratul s-a angajat să repare relaţiile cu aliaţii SUA, în special cu alianţa NATO.

Democraţii americani l-au nominalizat oficial pe Joe Biden pentru preşedinţia SUA, pe care acesta va încerca să o cucerească, pentru a treia oară, în alegerile din noiembrie. În luptă directă cu republicanul Donald Trump, Biden promite că va inversa multe dintre stricăciunile pe care actualul preşedinte le-a făcut.

 Biden a promis că, în calitate de preşedinte, se va con­centra mai întâi pe problemele naţionale. Acestea fiind spuse, nu există prea multe lucruri care să sugereze că valorile lui Biden cu privire la politica externă s-au îndepărtat de multilateralismul şi implicarea pe scena mondială promovate în trecut, în opoziţie cu izolaţionismul lui Trump, scrie BBC.

De asemenea, democratul s-a angajat să repare relaţiile cu aliaţii SUA, în special cu alianţa NATO, pe care Trump a ameninţat în mod repetat că o va submina cu reduceri ale finanţării. Fostul vicepreşedinte a declarat că China ar trebui să fie trasă la răspundere pentru mediul şi practicile comerciale neloiale, însă în loc de tarife unilaterale, preferatele lui Trump, el a propus o coaliţie internaţională cu alte democraţii pe care China „nu îşi poate permite să o ignore“, deşi a fost vag despre ce înseamnă aceasta. În ceea ce priveşte schimbările climatice, Biden le-a numit o ameninţare existenţială şi spune că va îndemna restul lumii să acţioneze mai rapid pentru reducerea emisiilor prin reintrarea în acordul climatic de la Paris. Acordul din care SUA s-au retras sub conducerea lui Trump obliga cea mai mare economie a lumii să reducă gazele cu efect de seră cu până la 28% până în 2025 în raport cu nivelurile din 2005. Deşi nu îmbrăţişează Green New Deal - un pachet pentru climă şi locuri de muncă înaintat de aripa de stânga a partidului său - el propune investiţii federale de 1.700 de miliarde de dolari în cercetarea tehnologiilor ecologice, dintre care unele se suprapun finanţării din planul său pentru economie, care să fie făcute în următorii 10 ani. Biden doreşte ca SUA să atingă zero emisii nete până în 2050 - angajament asumat de peste 60 de alte ţări anul trecut. China şi India, alţi doi mari emiţători de carbon, încă nu s-au alăturat grupului.

Candidatul democrat, pentru a aborda impactul imediat al crizei produse de pandemie, a promis să cheltuiască „tot ce este necesar“ pentru a furniza împrumuturi pentru întreprinderile mici şi pentru a creşte plăţile directe către familii. Printre propuneri se numără 200 de dolari suplimentari în plăţi lunare pentru asigurările sociale, anulând reducerile fiscale din epoca Trump şi ştergerea a 10.000 de dolari din datoriile pentru finanţarea studiilor la facultate. Biden susţine creşterea salariului minim federal la 15 dolari  pe oră - o măsură populară în rândul tinerilor care a devenit un semn al mutării politicilor partidului democrat către stânga. Candidatul vrea, de asemenea, investiţii de 2.000 de miliarde de dolari în energie verde, susţinând că stimularea producţiei ecologice îi ajută pe muncitorii din sindicatele, care ocupă majoritatea acestor locuri de muncă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO