Business Internaţional

Demonstraţia din Ungaria împotriva taxării Internetului se transformă într-unul din cele mai mari proteste împotriva regimului Orban

Demonstraţia din Ungaria împotriva taxării...

Autor: Daniela Stoican

27.10.2014, 19:29 1905

Marşul de ieri al celor aproximativ zece mii de maghiari care au ieşit în stradă la Budapesta pentru a protesta împotriva unei taxe pe Internet pe care autorităţile maghiare vor să o introducă din 2015 s-a transformat într-una din cele mai mari manifestaţii împotriva guvernului lui Viktor Orban, demonstranţii acuzând restricţionarea accesului la informaţii şi deturnarea atenţiei opiniei publice de la deteriorarea relaţiei Ungariei cu SUA, scrie presa internaţională.

Protestatarii, care au dat termen guvernului până marţi să revină asupra planului, spun că taxarea utilizării Internetului este o încercare de a executivului de a restricţiona libertatea informaţiei, după ce politica din ce în ce mai autocratică a lui Orban a atras în mod constant critici din partea Uniunii Europene şi a SUA.

„Cei care folosesc Internetul văd mai mult din lume, din acest motiv guvernul maghiar nu vrea un Internet liber”, a spus mulţimii organizatorul demonstraţiei Balazs Gulyas. „Nu vom plăti o taxă pe Internet unei autorităţi fiscale corupte”.

Demonstranţii au protestat şi împotriva corupţiei după ce SUA au interzis accesul pe teritoriul ţării unui număr de şase oficiali maghiari a căror identitate nu a fost dezvăluită din cauza unor suspiciuni de corupţie şi au cerut guvernului maghiar să ia măsuri împotriva fraudelor fiscale.

Planul de a impune o taxă pe Internet a fost anunţat după ce partidul de guvernământ Fidesz a câştigat alegerile din 12 octombrie, a treia victorie în şase luni după victoria din alegerile pentru Parlamentul European şi după ce Orban a câştigat un nou mandat ca premier în aprilie.

Taxarea pentru utilizarea Internetului ar fi fost ideea premierului Orban, potrivit portatulul de ştiri maghiar hvg.hu, care citează surse guvernamentale. Premierul ar intenţiona să folosească banii colectaţi din taxă pentru a majora salariile angajaţilor din instituţiile de menţinere a ordinii publice, din armată şi din structurile autorităţilor fiscale (NAV). Potrivit relatărilor din presa maghiară, unul dintre oficialii vizaţi de sancţiuni ar fi chiar preşedintele NAV.

Fidesz a anunţat duminică seară, când protestele erau încă în desfăşurare, că va limita taxa la 700 de forinţi (2 euro) pe lună şi că o va impune companiilor de telecomunicaţii în locul contribuabililor individuali.

Demonstranţi cu feţele acoperite cu eşarfe au spart ferestre ale sediului Fidesz, a anunţat poliţia maghiară într-o declaraţie postată pe site. Nu a existat niciun conflict între protestatari şi ofiţerii de poliţie, potrivit poliţiei. Ungaria a introdus deja o taxă de 2 forinţi pe minut sau pe SMS, al cărei plafon maxim este de 700 de forinţi pe lună pentru abonaţii individuali şi de 2500 de forinţi pentru utilizatorii companii.

Orban s-a bazat pe taxe speciale care au vizat sectoare economice precum energia, sistemul bancar şi telecomunicaţiile pentru a astupa găurile din buget şi pentru a reduce deficitul bugetar sub limita maximă acceptată de UE de 3% din PIB.

„Este o ruşine!”, se plângea duminică Robert Marko, un protestatar în vârstă de 49 de ani care lucrează în sectorul tehnologiei informaţiei. „(Autorităţile –n.red.) iau bani din buzunarele oamenilor şi acest lucru va distruge mediul de afaceri din sector”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO