Business Internaţional

Demonstraţie de forţă de la a treia cea mai mare economie a lumii: Japonia declară stare de urgenţă în lupta cu pandemia şi mobilizează 990 miliarde dolari pentru a salva economia, adică 20% din PIB

sursa foto: Hepta

Autor: Alex Ciutacu

07.04.2020, 16:25 1069

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat stare de urgenţă în lupta cu pandemia de coronavirus, marţi, anunţând un pachet masiv de măsuri economice pentru a limita efectele negative generate de răspândirea virusului, potrivit CNBC.

Abe a anunţat stare de urgenţă pentru Tokyo şi încă şase prefecturi – reprezentând 44% din populaţia ţării – pentru o perioadă de o lună.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru că estimăm că o răspândire rapidă a coronavirusului la nivel naţional ar avea un impact enorm asupra vieţii şi asupra economiei”, a spus premierul Shinzo Abe în faţa parlamentului.

Cabinetul său se pregăteşte să lanseze un pachet de stimuli de 990 miliarde dolari, echivalent cu 20% din PIB-ul Japoniei, pentru a limita impactul pandemiei asupra celei de-a treia cea mai mare economie a lumii.

Dimensiunea măsurilor anunţate depăşeşte cu 11% capacităţile mobilizate de preşedintele american Donald Trump şi cu 5% peste cele ale Germaniei.

Abe a anunţat că pe partea fiscală va cheltui 7% din PIB – mai mult decât dublu faţă de cheltuielile mobilizate pentru a depăşi falimentul Lehman Brothers din 2008.

În Japonia nu a izbucnit până acum niciun focar precum cele văzute în Europa, China şi SUA, însă numărul cazurilor creşte constant.

Japonia înregistrează astăzi 3.906 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, dintre care 592 s-au vindecat, iar 92 de persoane au decedat.  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO