Business Internaţional

Denivelari pe drumul statelor din Europa Centrala si de Est catre o economie de piata functionala

Denivelari pe drumul statelor din Europa Centrala si de Est catre o economie de piata functionala

Click pentru imaginea marita

16.03.2007, 21:00 17

Pietele financiare din Europa Centrala si de Est si-au revenit dupa perioada critica datorata zvonurilor ca moneda nationala a Letoniei ar urma sa fie devalorizata, titreaza Financial Times.
Perioada critica le-a reamintit investitorilor de riscurile pe care si le asuma atunci cand investesc in pietele cu cea mai mare crestere economica din UE.
A fost o avertizare, dar una scurta. Per ansamblu, regiunea isi mentine in continuare increderea in ochii investitorilor, in ciuda vanzarilor masive de capital din ultima luna de pe bursele mondiale, provocate de zvonuri asupra schimbarii politicii fiscale din China.
In timp ce pietele bursiere din regiune au scazut in comparatie cu maximul anului, sapte din zece burse din noile state membre ale UE si-au mentinut indicii principali deasupra nivelului la care au inceput in prima luna a lui 2007.
Investitorii sunt ingrijorati cu privire la statele care au mari dezechilibre economice, in special Romania, Bulgaria si statele baltice. Peter Brezinschek insa, seful departamentului de cercetare al bancii RZB Group din Austria, a declarat ca tarile cu probleme sunt indentificate ca avand un risc izolat, si nu ca o problema majora in regiune. "Am identificat foarte putine efecte de raspandire", a adaugat el.
Erik Nielsen, economist-sef la Goldman Sachs, banca de investitii din SUA, nu a observat nici el fenomenul de contagiune a problemelor bursiere. "Dupa parerea mea, acestea sunt ca niste mici denivelari in drumul catre o economie de piata", a spus el.
Alti economisti sunt insa de alta parere. "Suntem ingrijorati cu privire la starea economica generala din Europa Centrala si de Est. Statele de aici ar putea deveni mai vulnerabile odata cu incetarea conditiilor economice bune la nivel mondial", a scris Lars Christensen, economist la Danske Bank, Danemarca, intr-un raport in care se evidentia o scadere a pietei din regiune, inainte de perioada critica de luna trecuta din Letonia.
In centrul problemei se afla cresterea economica rapida din regiune, care a dus la cresterea riscului unei crize, pe masura ce investitorii s-au grabit sa achizitioneze proprietati si alte active, in timp ce aprecierea cererii a pus presiune asupra cererilor salariale si asupra preturilor. Cererea locala sporita a determinat o crestere semnificativa a importurilor, dand nastere unor deficite de cont curent din ce in ce mai mari. Per total, aceste deficite sunt momentan "acoperite" de influxul de capital strain. Insa cu cat este mai mare deficitul, cu atat mai mare este si posibilitatea ca investitorii straini sa-si schimbe la un moment dat, brusc, parerea optimista despre piata.
Statele care practica o politica fixa a cursului de schimb au un grad de expunere mai ridicat, pentru ca o incredere prea mare in moneda nationala poate determina o competitie directa intre increderea investitorilor si politica monetara a bancii centrale.
Cele trei state baltice au monedele nationale ancorate la euro, la fel ca si Bulgaria. Bancile centrale din aceste cazuri aleg un curs fix de schimb fata de o anumita valuta, pe care o mentin prin interventii pe piata valutara. Alte tari lasa cursul de schimb liber, impunand doar o anume marja de apreciere/dezapreciere, care depasita va atrage interventiile pe piata.
Letonia a inregistrat anul trecut o crestere a Produsului Intern Brut de 11,5% si o inflatie de 7%, ambele fiind cele mai mari din Uniunea Europeana. Cresterile puternice inregistrate in preturile de pe piata imobiliara si cresterea numarului creditelor acordate au accentuat gravitatea situatiei. Deficitul de cont curent era la nivelul de 18,5% din PIB la sfarsitul lui 2006. La inceputul lunii, guvernul a anuntat noi planuri pentru controlarea creditelor, de la un deficit bugetar de 0,4% din PIB in 2006, la un buget echilibrat anul acesta si in 2008. Danske Bank a declarat scurt: "Prea putin si prea tarziu".
Lituania si Estonia au o pozitie mai buna, cu economii cu cresteri mai temperate, o rata a inflatiei mai mica si un deficit de cont curent redus. Danske Bank insa le incadreaza tot in zona cu grad de risc ridicat. La fel si Fitch, agentia de rating a creditelor, care la inceputul lunii a intocmit un raport conform caruia exista un risc de "contaminare psihologica" in zona baltica.
Intre timp, Romania a inregistrat anul acesta o crestere economica de 7,7% din PIB, care a dus economia romaneasca la un nivel peste cel al Ungariei. Fondul Monetar International a recomandat guvernului de la Bucuresti o serie de masuri menite sa scada cererea interna precum si reanalizarea motivelor scaderilor recente ale ratei dobanzii de referinta de catre BNR. Oficialii FMI au pus la indoiala planurile de crestere a deficitului bugetar de la 1,7% din PIB, cat s-a inregistrat anul trecut, la 2,8%, avand in vedere cresterea puternica a PIB si deficitul de cont curent de 10,3% din PIB in 2006.
Autoritatile bulgare vor trebui sa adopte o politica fiscala si mai stricta, tinand cont de un excedent bugetar de 3,7% din PIB in 2006, cel mai mare din Uniunea Europeana. Insa aprecierea calitativa a investitiilor straine si cresterea consumului privat sustin in continuare o crestere economica foarte buna, de 6% anul trecut, care a determinat un deficit de cont curent de 10,3% din PIB anul trecut.
Investitorii sunt mai putin ingrijorati de dinamica economiilor din Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria. In Ungaria, planul guvernului de la Budapesta de a reduce deficitul bugetar, lansat anul trecut in timpul unei crize politice, incepe sa dea rezultate.
Perioada de criza a Letoniei nu a ajutat in niciun fel planurile guvernului de a introduce moneda unica europeana. Riga a renuntat la planul de a adopta euro in 2008, iar acum spera ca acest lucru sa fie posibil in 2011-2013, in timp Estonia si Lituania au ca termen propus anul 2010. Slovacia se pregateste sa adopte moneda unica europeana in 2009, in timp ce restul statelor din Europa Centrala au ca termen perioada 2010-2012. Romania si Bulgaria iau in considerare aderarea la zona euro in 2012-2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO