Business Internaţional

Dependente timp îndelungat de energia rusească, unele fabrici europene se închid

Dependente timp îndelungat de energia rusească, unele...

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2022, 00:05 612

Decenii la rând, industria euro­peană a depins de Rusia pentru li­vrări de petrol şi gaze naturale low-cost pentru a-şi menţine fabricile opera­ţionale. Acum, costurile cu energia cresc dramatic în Europa în urma războiului din Ucraina, erodând puternic capacitatea producătorilor locali de a concura pe pieţele globale, scrie The Wall Street Journal.

Fabricile se străduiesc să găseas­că alternative la energia rusească în contextul ameninţărilor Moscovei cu întreruperea gazelor.

Fabricile europene de produse chimice, îngrăşăminte, oţel şi alte bu­nuri se află sub presiune pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia. Unii producători îşi închid porţile în faţa concurenţei din SUA, Orientul Mijlo­ciu şi alte regiuni unde costurile cu energia sunt mult sub cele din Europa. Preţurile gazelor naturale sunt acum de aproape trei ori mai mari în Europa comparativ cu SUA.

Costurile ridicate cu energia este  de aşteptat să apese asupra produc­ţiei industriale şi creşterii economice din regiune în acest an. Reducerea livră­rilor de energie rusească riscă să creeze un dezavan­taj competitiv pe termen lung pentru industria euro­peană dacă producăto­rii nu vor reuşi să utilizeze tehnologii ce reduc pu­ter­nic consumul de com­bustibili fosili.

Însă multe dintre aceste tehno­logii sunt aşteptate să devină viabile comercial de-abia peste ani şi vor necesita investiţii masive, spun executivii.

Producătorii depind de gaze naturale atât ca sursă de energie, cât şi ca materie primă în producţie.

Dacă producătorii se pot adapta la scumpirile dramatice de energie din Europa depinde de capacitatea acestora de a importa materie primă de la fabrici din alte părţi ale lumii. OCI NV, un producător de îngrăşă­minte cu sediul în Amsterdam, şi-a redus producţia de amoniac la fabri­ca din Olanda şi importă din fabricile sale din Texas, Egipt şi Algeria. 

Alţi producători de îngrăşăminte au decis să-şi închidă fabricile care nu pot importa amoniac de peste gra­niţe. CF Industries Holdinfs, cel mai mare producător de îngrăşăminte din UK, a anunţat că-şi închide per­manent o fabrică ce nu mai produce amoniac de anul trecut.

Producătorii europeni de oţel au început să-şi reducă producţia din octombrie pentru a economisi bani.

Marco Mensink, CEO al Cefic, consiliul european al industriei chimice, spune că industria caută căi de a opera cu electricitate, dar că tehnologia nu va fi gata pentru uz comercial înainte de 2030.

Producătorii europeni de oţel se angajează să-şi restructureze fabricile pentru a funcţiona pe bază de hidrogen, şi nu gaze, ca materie primă.

„Livrările de gaze din alte surse decât Rusia vor rămâne esenţiale atâta timp cât nu este disponibillă o infrastructură pe hidrogen la costuri accesibile“, arată Axel Eggert, director general al Eurofer, Asociaţia Europeană a Oţelului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO