Depozitele băncilor europene în cadrul BCE au urcat la maximul istoric de 453 mld. euro

4 ian 2012 Autor: Alexandru Matei

Sumele depozitate de băncile comerciale la BCE au atins un nou maxim istoric de 453,18 miliarde de euro marţi, conform datelor instituţiei cu sediul în Frankfurt. Depozitele, care au o dobândă de 0,25%, au crescut comparativ cu cele de luni, în valoare de 446,26 miliarde de euro.

Majoritatea analiştilor spun să această valoare este rezultatul lichidităţii mari din sistem după ce BCE a acordat la sfârşitul anului trecut pentru prima dată credite pe trei ani băncilor.

"Este mai mult cash în sistem după operaţiunea de finanţare pe termen lung a BCE", este de părere Orlando Green, analist în cadrul Credit Agricole CIB.

În plus, instituţiile financiare preferă în prezent să îşi ţină banii la BCE decât să îi trimită în economia reală, mai spune analistul, în condiţiile în care băncile aşteaptă să vadă cum vor soluţiona politicienii criza datoriilor.

Dobânda la creditele overnight pe piaţa interbancară europeană era marţi la 0,396%, ceea ce înseamnă că dacă o bancă ar fi împrumutat bani alteia ar fi câştigat mai mult decât din depozitele de la BCE.

 
Cuvinte cheie:
BCE
, banci europene
, credite ieftine

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide