Business Internaţional

Depozitele băncilor europene în cadrul BCE au urcat la maximul istoric de 453 mld. euro

Depozitele băncilor europene în cadrul BCE au urcat la maximul istoric de 453 mld. euro

Sediul BCE

Autor: Alexandru Matei

04.01.2012, 13:08 197

Sumele depozitate de băncile comerciale la BCE au atins un nou maxim istoric de 453,18 miliarde de euro marţi, conform datelor instituţiei cu sediul în Frankfurt. Depozitele, care au o dobândă de 0,25%, au crescut comparativ cu cele de luni, în valoare de 446,26 miliarde de euro.

Majoritatea analiştilor spun să această valoare este rezultatul lichidităţii mari din sistem după ce BCE a acordat la sfârşitul anului trecut pentru prima dată credite pe trei ani băncilor.

"Este mai mult cash în sistem după operaţiunea de finanţare pe termen lung a BCE", este de părere Orlando Green, analist în cadrul Credit Agricole CIB.

În plus, instituţiile financiare preferă în prezent să îşi ţină banii la BCE decât să îi trimită în economia reală, mai spune analistul, în condiţiile în care băncile aşteaptă să vadă cum vor soluţiona politicienii criza datoriilor.

Dobânda la creditele overnight pe piaţa interbancară europeană era marţi la 0,396%, ceea ce înseamnă că dacă o bancă ar fi împrumutat bani alteia ar fi câştigat mai mult decât din depozitele de la BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO