• Leu / EUR4.9024
  • Leu / GBP5.4966
  • Leu / USD4.4632
Business Internaţional

Descoperire istorică în lumea medicală: Lecanemab, primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer a fost declarat un succes

Descoperire istorică în lumea medicală: Lecanemab, primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer a fost declarat un succes

Autor: Dorin Oancea

30.11.2022, 08:00 149

Lecanemab, primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer a fost declarat un succes istoric şi important, scrie BBC.

Descoperirea pune capăt unor decenii de eşecuri şi arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer - cea mai frecventă formă de demenţă.

Cu toate acestea, medicamentul are doar un efect redus, iar impactul său asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor este dezbătut.

În plus, medicamentul acţionează în stadiile incipiente ale bolii, astfel încât cei mai mulţi oameni ar fi ratat acest lucru fără o revoluţie în depistarea acesteia.

Lecanemab atacă proteina beta-amiloid care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Pentru un domeniu medical plin de eşecuri, disperare şi dezamăgire, unii consideră că aceste rezultate ale testelor reprezintă un punct de cotitură triumfător.

Alzheimer's Research UK a declarat că rezultatele au fost "importante".

Unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani, profesorul John Hardy, a declarat că este un rezultat "istoric" şi că este optimist: "Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer". Profesoara Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că rezultatele sunt "importante, deoarece avem o rată de eşec de 100% de mult timp".

În prezent, persoanele care suferă de Alzheimer primesc alte medicamente pentru simptome, dar niciunul nu schimbă evoluţia bolii.

Lecanemab este un anticorp - asemenea celor pe care organismul îi produce pentru a ataca viruşii sau bacteriile - care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier.

Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

La studiul pe scară largă au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Au fost administrate perfuzii de lecanemab la fiecare două săptămâni.

Rezultatele, prezentate în cadrul conferinţei Clinical Trials on Alzheimer's Disease din San Francisco şi publicate în New England Journal of Medicine, nu reprezintă un leac miraculos. Boala a continuat să evolueze, dar acest declin a fost încetinit cu aproximativ un sfert pe parcursul celor 18 luni de tratament.

Datele sunt deja evaluate de autorităţile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă. Cei care l-au dezvoltat - companiile farmaceutice Eisai şi Biogen - intenţionează să înceapă procesul de aprobare în alte ţări anul viitor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9024
Diferență: -0,2523
Ieri: 4.9148
Azi: 4.4632
Diferență: -1,1517
Ieri: 4.5152
Azi: 5.4966
Diferență: -1,2078
Ieri: 5.5638
Azi: 4.9026
Diferență: -0,4831
Ieri: 4.9264