Business Internaţional

Descoperire uriaşă: Datele tale personale de pe Facebook sunt la îndemâna oricui. Sute de milioane de date au fost stocate pe cloud-ul Amazon

Descoperire uriaşă: Datele tale personale de pe...

Autor: Iulian Tenchiu

06.04.2019, 21:05 4061

Experţii firmei de securitate cibernetică UpGuard au descoperit cantităţi uriaşe de informaţii ale utilizatorilor Facebook stocate pe cloud-ul Amazon. Potrivit specialiştilor, 540 de milioane de pachete de date ale utilizatorilor se aflau la îndemâna oricărui individ capabil să acceseze baza de date, scrie Bloomberg.

Descoperirea are loc la doar un an după scandalul Cambridge Analytica, o companie care ar fi folosit datele utilizatorilor pentru a înţelege modul în care aceştia gândesc, şi ulterior pentru a manipula alegerile în favoarea lui Donald Trump şi Brexit. Mai mult decât atât, evenimentul trage un semnal de alarmă în privinţa modului în care se lucrează cu datele personale ale oamenilor şi evidenţiază nevoia tot mai pregnantă de confidenţialitate.

Baza de date a fost închisă miercuri după ce reprezentanţii Facebook au luat contact cu Amazon, închiderea fiind urmată de majorarea acţiunilor Facebook. O altă bază de date a aplicaţiei At The Pool stochează nume, parole şi adrese de e-mail pentru 22.000 de oameni. UpGuard nu poate spune cu exactiate pentru cât timp datele utilizatorilor au fost expuse, pentru că respectiva structură informatică a fost închisă în timp ce firma o studia.

Facebook a oferit partenerilor săi datele personale ale utilizatorilor pentru foarte mult timp, iar în prezent Mark Zuckerberg este forţat să îşi schimbe modul de business sub ameninţarea unor amenzi uriaşe care vor fi emise de autorităţile de reglementare. Problema stocării ar putea fi mult mai gravă, deoarece UpGuard a găsit 100.000 de baze de date găzduite Amazon, care conţin informaţii ce nu ar trebui să fie sub nicio formă făcute publice.

„Oamenii nu îşi dau seama la ce riscuri se expun din cauza acestor dezvoltatori şi administratori de sisteme, care tratează cu superficialitate această problemă. Nu există niciodată suficientă atenţie în ceea ce priveşte securitatea datelor legate de comportamentul şi interacţiunea umană, a declarat Chris Vickery, expert UpGuard privind riscurile de la nivel cibernetic.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO