Business Internaţional

Deşi inflaţia a scăzut în zona euro, şefii marilor companii europene se plâng de creşterea costurilor şi văd o accelerare a majorării preţurilor

Deşi inflaţia a scăzut în zona euro, şefii marilor...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2021, 00:05 89

Companiile europene majo­rează preţurile în condiţiile în care blocajele existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare împing costurile în sus şi le afectează capacitatea de a ţine pasul cu cererea din ce în ce mai mare, potrivit executivilor prezenţi la o conferinţă organizată weekendul trecut în sudul Franţei, scrie Bloomberg.

Şefii unor firme ca producătorul de anvelope Michelin şi producătorul de materiale de construcţii Saint-Gobain spun că se confruntă cu livrări limitate de materii prime, blocaje legate de transport şi o criză de forţă de muncă şi se aşteaptă la o creştere a preţurilor de consum drept rezultat.

„Întregul lanţ de aprovizionare este perturbat“, arată CEO-ul Michelin Florent Menegaux.

Compania a anunţat recent că va majora preţurile cu până la 8% în India începând cu 18 iunie, potrivit Economic Times. Michelin va majora preţurile în Africa, India şi regiunea Orientului Mijlociu cu până la 6%, se arată într-un comunicat al companiei.

Economiştii se aşteaptă la rândul lor ca inflaţia să accelereze din nou în următoarele luni după ce aceasta a a scăzut pentru prima dată în ultimele nouă luni în iunie pe fondul avansului mai lent al preţurilor energiei şi serviciilor, potrivit Financial Times.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca inflaţia din regiune să-şi reia traiectoria ascendentă în a doua jumătate a anului, urcând peste ţinta BCE şi alimentând dezbaterile privitoare la momentul oportun pentru restrângerea politicilor mone­tare ultrarelaxate.

Temerile exprimate de directorii de companii europene în cadrul conferinţei din Aix-en-Provence evidenţiază nesiguranţa privitoare la revenirea Europei de pe urma celei mai profunde recesiuni dintr-un secol, notează Bloomberg.

Magazinele, restaurantele şi unităţile de divertisment se redeschid odată cu accelerarea campaniei de vaccinare din Europa, însă progresul inegal înregistrat în lupta cu coro­navirusul la nivel mondial afectează lanţurile de aprovizionare şi generează penurii de forţă de muncă.

Şefa BCE Christine Lagarde, care a fost prezentă în cadrul conferinţei, a declarat că economia zonei euro se află „în mod clar într-o perioadă de redresare“, putând reveni la dimensiunea de dinainte de pandemie mai devreme decât este de aşteptat şi că actualele presiuni inflaţioniste sub în mare măsură „tranzitorii“.

Totuşi, şeful băncii centrale olandeze Klaas Knot a declarat că se teme că strategii băncii subestimează riscul privitor la accelerarea inflaţiei.

Guvernatorul băncii centrale franceze Villeroy de Galhau a menţionat o altă dificultate legată de inflaţie, cea privind măsurarea acesteia. Acesta a remarcat că deşi schimbările de preţuri sunt adesea supraestimate de gospodării, BCE nu ia în calcul presiunea generată de costurile imobiliare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO