Ascensiunea din ultimele luni a euro în raport cu dolarul a fost văzută ca un simbol al stabilităţii şi predictibilităţii politicilor economice din zona euro în raport cu şocurile provocate în SUA de administraţia preşedintelui Donald Trump. Incertitudinile de acum de pe pieţe americane fac ca pieţele europene să fie mai atractive.
Însă nu trebuie uitat că în ultimii ani trăsătura comună a economiilor mari europene era mai degrabă stagnarea, iar zona euro este fragmentată din punctul de vedere al politicilor fiscale, ceea ce a permis dolarului să stea sus, ajutat de o economie americană care a surprins prin rezistenţa ei de durată la inflaţie şi la dobânzi mari.
Totuşi, există investitori de top care spun că ascensiunea euro este abia la început şi ei pariază pe acest trend. De asemenea, există investitori care spun că tendinţa de vânzare a activelor denominate în dolari este o schimbare de durată, dar una lentă.
La mijloc sunt companiile mari exportatoare din Europa care au început să avertizeze că un euro prea puternic nu le face bine, că devine o nouă ameninţare care se adaugă taxelor vamale ale lui Donald Trump. Că ascensiunea euro este o „maree aflată abia la început“ o spun investitori mari precum managerul de active francez Amundi şi cunoscutul fond de investiţii Franklin Templeton din SUA, potrivit Bloomberg.
Această idee este încurajată de reducerile de dobânzi efectuate de BCE, considerate ca un semn că instituţia este încrezătoare că inflaţia din zona euro este înfrântă, şi de efectele politicilor lui Trump asupra economiei şi activelor americane.
Taxele vamale sunt considerate ca producătoare de inflaţie. Apoi, tensiunile comerciale pot eroda statutul dolarului de activ-adăpost. De asemenea, există diferenţe între politicile fiscale de pe malurile Atlanticului. Germania are în plan cheltuieli istorice pentru reînarmare şi reconfigurare economică, în timp ce Washingtonul se laudă cu desfiinţarea unui număr istoric de locuri de muncă din aparatul de stat.
În acest context, scrie Financial Times, marile bănci de pe Wall Street spun că văd semne că investitorii cu active de mii de miliarde de dolari în administrare încep să-şi reducă expunerea la activele din SUA în favoarea celor europene.
Dolarul s-a retras cu 7% anul acesta, unii investitori vorbind de o „fugă a capitalului“ din SUA spre alte active, cum ar fi obligaţiunile de stat germane.