Business Internaţional

Destinatiile turistice exotice, luate cu asalt de catre rusii care vor sa recupereze anii pierduti in comunism

23.06.2008, 19:12 17

Ielena Kasianova si-a rezervat biletele pentru vacanta in tot atita timp cit ii ia sa-si faca cumparaturile la piata, scrie New York Times. Acum, Ielena se bucura de soarele Mediteranei si a uitat cu desavirsire de strictetea si umilinta comunismului in care s-a nascut si a trait si de vremurile in care era aproape imposibil sa obtii un pasaport.
Pe tot intinsul plajei se afla atit de multi oameni la fel ca ea, veniti sa se bronzeze la 20 de kilometrii de Antalya, pe litoralul turcesc. Si asta in conditiile in care una dintre cele mai interesante schimbari din viata rusilor din ultimii ani nu a avut loc pe teritoriul Rusiei, ci in locuri asemanatoare plajei din Turcia unde se afla Ielena Kasianova.
Aici, numarul mare de turisti rusi a determinat aparitia unei miniindustrii turistice specializata in satisfacerea nevoilor lor, in mod special. Cetatenii care primeau rareori permisiunea de a calatori in strainatate pe timpul comunismului si care dupa prabusirea acestuia nu si-au permis mult timp sa calatoreasca, descopera acum lumea. Si savureaza fiecare moment si destinatie.
Poate ca nu exista un simbol mai bun al dezvoltarii turismului rusesc decit statiunea in care este cazata Yelena Kasianova si decit hotelul Kremlin Palace, o combinatie intre Las Vegas si centrul Moscovei. Cladirile care constituie corpurile hotelului de lux reprezinta replici ale complexului Kremlin si ale cladirilor din zonele adiacente acestuia.
Yelena Kasianova, in virsta de 51 de ani, o asistenta din regiunea Kaluga din Rusia, a vizitat deja Egiptul, Ungaria si Turcia in ultimii ani, iar urmatorul obiectiv de pe lista este Europa de Vest. Pentru ea si toti ceilalti turisti rusi, calatoriile in strainatate nu reflecta numai succesul lui Vladimir Putin de a reabilita economia tarii, dar in acelasi timp demonstreaza ca Rusia a devenit o tara normala.
Daca ai la dispozitie ceva timp liber si citiva bani, poti calatori oriunde. La fel ca toti ceilalti oameni din intreaga lume. "Este atit de usor acum: cumperi un pachet turistic de 800 de dolari (516 euro) si gata, ai ajuns in paradis", spune Kasianova, care, la fel ca multi alti rusi care au venit aici, a fost amuzata de metodele de atragere a publicului practicate in Antalya, dar in acelasi timp este interesata de explorarea zonelor din apropiere si a muntilor.
"Ceea ce putem face noi acum spune multe despre standardele ridicate de viata din Rusia si de imbunatatirea conditiilor de trai in general", a adaugat aceasta. Turistii rusi vin de peste tot. La aeroportul local, ecranul de sosiri arata ca o reprezentare grafica a geografiei Rusiei, cu zboruri charter din Moscova si Rostov-on-Don la sud, Kazan in centru, Novosibirsk la nord in Siberia si multe alte orase intre ele.
Numarul turistilor rusi care au vizitat tari din afara spatiului fostei Uniuni Sovietice a crescut pina la 7,1 milioane in 2006, fata de 2,6 milioane in 1995, conform guvernului de la Moscova. Un numar record de 2,5 milioane de rusi au vizitat Turcia in 2007, in crestere cu 33% fata de 2006, conform autoritatilor locale. In acest moment, numai Germania, un simbol al bogatiei in Europa, trimite mai multi turisti decit fosta tara sovietica in Turcia. Pentru o mai buna comparatie, in 1988, cu doar citiva ani inainte de colapsul Uniunii Sovietice, numai 22.000 de cetateni rusi au vizitat Turcia.
Boom-ul turistic din Rusia se datoreaza in mare parte extinderii companiilor aeriene low-cost pe intreg continentul asiatic. In plus, pentru prima data in istoria Rusiei o mare parte din populatie este expusa la viata oamenilor din tari indepartate cu o cultura foarte diferita, ceea ce reduce izolarea si efectele mentalitatii patriarhale cultivate de era sovietica.
In perioada comunista, oamenii nu numai ca erau impiedicati sa paraseasca tara, dar propaganda cultiva intensiv ideea ca Uniunea Sovietica era fara indoiala cea mai grozava tara din lume si prin urmare oamenii nu aveau de ce sa plece in alta parte.
Cei care doreau sa calatoreasca pe vremea comunismului aveau nevoie de o aprobare oficiala, iar cei care o primeau erau strict instruiti si indoctrinati astfel incit sa se poata proteja de "influentele negative" ale lumii exterioare. In plus, cei care nu erau pe placul partidului aveau rar sansa de a parasi tara, iar vremea foarte aspra din timpul iernilor ii descuraja pe multi sa mai plece in calatorii.
"Pentru noi este un fel de basm sa putem veni aici", a declarat Lilia Valeieva, functionar public in Keliabinsk, un oras din Muntii Ural. Ea nu mai vizitase nicio tara straina inainte de a veni in vacanta in Turcia in urma cu doi ani. De atunci, Valeieva s-a intors in fiecare vara in statiunea respectiva. "Acum putem vedea cu ochii nostri alte tari si cum traiesc oamenii de aici", a adaugat ea.
Multi dintre turistii rusi intervievati de New York Times au atribuit schimbarea in bine conducerii lui Vladimir Putin. "Nu mai este ca in trecut, cind ne temeam de orice", a declarat Larisa Kazakova, agent imobiliar din Ekaterinburg. "Acum putem calatori in strainatate si ducem o viata mai buna", a adaugat ea. Astfel, rusii pot compara acum serviciile din strainatate cu cele din tara lor de origine si se pot raporta la turistii din alte tari.
"Dupa toate aceste experiente turistice, se poate observa o schimbare de mentalitate in Rusia. Oamenii cauta acum sa se simta bine, sa se distreze, fie ca o fac in cluburile din Moscova sau in restaurantele de lux. Calatoriile in strainatate sunt o continuare a acestei nevoi de satisfactie si pozitivitate. Perceptia lor cu privire la viata s-au schimbat din: Nu imi pasa de nimic in: Vreau sa duc o viata mai buna. Calatoriile in strainatate sunt o parte a acestei modificari in mentalitate. Restul lumii devine treptat o parte din viata lor", a declarat Viktor Ierofeiev, scriitor si comentator.
Primul val major de turisti rusi de dupa caderea Uniunii Sovietice nu a oferit motive de mindrie compatriotilor, deoarece multi s-au purtat ca niste adolescenti care descopera lumea pentru prima oara. Au existat chiar zvonuri conform carora unele hoteluri au limitat sau chiar refuzat accesul turistilor rusi din cauza consumului excesiv de alcool al acestora.
Managerii hotelurilor din Turcia au declarat insa ca situatia s-a calmat in mare parte si ca majoritatea famiilor care vin sa-si petreaca vacantele aici nu mai cauzeaza niciun fel de probleme. "Nu ma crede nimeni cind spun ca germanii beau de multe ori mai mult decit rusii", a declarat Ali Akgun, manager la unul din hotelurile din Antalya, Kemer Holiday Club. "Poate ca rusii beau un pic mai repede aceeasi cantitate", a adaugat el.
Cea mai mare provocare pentru industria hoteliera din Turcia o reprezinta gasirea unor angajati care sa cunoasca limba rusa. "Toata lumea invata rusa acum", a declarat Suat Esenli, angajat la Kremlin Palace Hotel. Hotelul are peste 800 de camere si a fost inaugurat in 2003, odata cu inceputul exodului turistilor rusi. Circa 60% din conducerea hotelului provin din fosta Uniune Sovietica, in timp ce restul sunt cetateni din toata Europa. Cu toate acestea, eforturile de a satisface clientii veniti din Rusia pot merge uneori prea departe. De exemplu, odata unul dintre hoteluri a servit turistilor un meniu cu specific rusesc, compus din bors, blinele etc. In ciuda eforturilor, s-a dovedit ca retetele traditionale rusesti erau ultimul lucru pe care turistii il doreau, iar managerii hotelului au fost nevoiti sa modifice meniul in intregime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO