Business Internaţional

Detaliile acordului istoric de ”Brexmas”, încheiat după 4 ani de discuţii. Noile relaţii ale Uniunii Europene şi României cu Marea Britanie după 31 decembrie. Calendarul evenimentelor

Detaliile acordului istoric de ”Brexmas”, încheiat...

Autor: Mediafax

26.12.2020, 00:00 4125

UPDATE: Primele nemulţumiri legate de acord. 

Asociaţiile pescarilor din Marea Britanie au exprimat nemulţumire în legătură cu rezultatul negocierilor pe care Guvernul Boris Johnson le-a purtat cu Uniunea Europeană pentru obţinerea Acordului post-Brexit.

"Este o stare de frustrare şi de furie din cauza concesiilor semnificative" oferite de Guvernul de la Londra Bruxellesului, afirmă Barrie Deas, directorul Federaţiei Naţionale a Organizaţiilor Pescarilor din Marea Britanie, citat de cotidianul The Independent.

"Industria de profil va fi puternic dezamăgită că nu va exista o separare clară de UE. Va fi o foarte mare frustrare", subliniază Barrie Deas, conform agenţiei Reuters.

În virtutea proiectului Acordului post-Brexit, va fi o perioadă de tranziţie de cinci ani în industria pescuitului, după care cotele UE în apele britanice vor fi reduse cu 25%, deşi Londra ceruse iniţial o reducere cu 60%. În plus, ambarcaţiunile europene de pescuit vor putea ajunge la şase mile nautice (11 kilometri) de coastele britanice, deşi pescarii din Marea Britanie voiau stabilirea limitei la 12 mile nautice (22 de kilometri).

Cotele de pescuit au fost unul dintre subiectele centrale de dispută în negocierile dintre Marea Britanie şi UE privind relaţiile post-Brexit. Susţinătorii Brexit argumentează că pescuitul în apele teritoriale reprezintă simbolul suveranităţii Marii Britanii. Marea Britanie şi Comisia Europeană au ajuns joi la un proiect de Acord privind relaţiile post-Brexit. Pentru a intra în vigoare, Acordul trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentul britanic şi de parlamentele celor 27 de state membre UE.


Proiectul de Acord dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit vizează raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare.

Comisia Europeană a ajuns, joi, la un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii, documentul urmând să intre în vigoare după expirarea tranziţiei post-Brexit, la 1 ianuarie 2021. "A meritat să luptăm pentru acest acord, întrucât acum avem un acord corect şi echilibrat cu Marea Britanie, care va proteja interesele europene, va asigura competiţia corectă, va oferi predictibilitatea atât de necesară pentru comunităţile noastre de pescari. În sfârşit, putem lăsa Brexitul în urma noastră şi putem privi spre viitor. Europa merge înainte", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Am ajuns acum la sfârşitul unei perioade de patru ani care a fost foarte intensă, mai ales în ultimele nouă luni, cât timp am negociat retragerea ordonată a Marii Britanii din UE şi un nou parteneriat, asupra căruia am ajuns astăzi la un acord. Protejarea intereselor noastre a fost elementul prioritar şi central în aceste negocieri şi sunt încântat că am reuşit acest lucru. Acum, Parlamentul UE şi Consiliul UE trebuie să exprime poziţiile despre acord", a afirmat, la rândul său, Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit.

Principalele elemente ale proiectului Acordului Comercial şi de Cooperare

Acordul dintre Bruxelles şi Londra are, conform unui plan postat pe site-ul Comisiei Europene şi accesat de agenţia MEDIAFAX, trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.

Acordul privind comerţul liber: "un nou parteneriat economic şi social cu Marea Britanie"

- acordul acoperă atât comerţul cu produse şi servicii, cât şi o serie de domenii de interes pentru UE, precum investiţiile, competiţia, subvenţiile, transparenţa fiscală, transporturile aeriene şi rutiere, energia şi sustenabilitatea, pescuitul, protecţia datelor, coordonarea politicilor de securitate;
- acordul prevede zero taxe vamale şi zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.

"Ambele părţi s-au angajat să asigure standarde egale solide, prin menţinerea unor niveluri ridicate de protecţie în domenii precum mediul, contracararea schimbărilor climatice, taxele pe emisii de dioxid de carbon, drepturi sociale şi de muncă, transparenţă fiscală şi subvenţii, prin aplicarea internă eficientă, printr-un mecanism obligatoriu de soluţionare a disputelor şi prin posibilitatea ca ambele părţi să aplice măsuri de remediere", subliniază Comisia Europeană.

- UE şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit;
- acordul prevede menţinerea conexiunilor aeriene, rutiere, feroviare şi maritime, deşi accesul britanic pe piaţa comună va fi mai redus decât ce poate oferi spaţiul comunitar.
- în domeniul energetic, acordul prevede un nou model de comerţ şi interconectivitate, cu garanţii privind competiţia corectă şi transparentă.

"În domeniul securităţii sociale, acordul îşi propune să asigure un număr de drepturi pentru cetăţenii UE şi pentru cei britanici. Acest lucru se referă la cetăţenii UE care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în Marea Britanie, precum şi la cetăţenii britanici care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în UE după 1 ianuarie 2021", precizează Comisia Europeană.

"Acordul permite continuarea participării Marii Britanii la un număr de programe UE în perioada 2021-2027 (cu condiţia contribuţiei financiare a Marii Britanii la bugetul UE), precum Programul Orizont Europa (Horizon Europe)", subliniază Executivul UE.

"Un nou parteneriat pentru securitatea cetăţenilor noştri"

Acordul instituie un nou cadru de cooperare între autorităţi, inclusiv în domeniul judiciar. Tratatul prevede cooperarea între structurile de poliţie şi instituţiile judiciare, în principal pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi a terorismului.

"Sunt create noi capabilităţi operaţionale, ţinând cont de faptul că Marea Britanie, ca stat non-UE şi din afara Spaţiului Schengen, nu va avea aceleaşi facilităţi ca până acum. Cooperarea în domeniul securităţii poate fi suspendată în cazul în care Marea Britanie îşi încalcă angajamentele de a adera în continuare la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi în privinţa aplicării reglementărilor pe plan intern", precizează Comisia Europeană.

Un acord orizontal în materie de guvernare

Sunt prevăzute modalităţi clare despre modul în care Acordul va fi implementat şi verificat. Va fi instituit un Consiliu al Parteneriatului Comun, care se va asigura că Acordul este aplicat şi interpretat corect. Vor exista mecanisme de soluţionare a disputelor, pentru asigurarea respectării drepturilor companiilor, consumatorilor şi persoanelor fizice. Ambele părţi pot lua măsuri de retorsiune în cazul încălcării Acordului.

Politica externă, securitatea externă şi cooperarea în domeniul apărării nu sunt acoperite de acest acord, întrucât Marea Britanie nu a vrut să negocieze aceste aspecte.

Schimbări majore de la 1 ianuarie 2021

Marea Britanie va ieşi din piaţa unică a UE, din Uniunea vamală şi din toate sistemele politice ale Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2021. Libera circulaţie a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului între UE şi Marea Britanie încetează la 1 ianuarie 2021. "UE şi Marea Britanie vor avea două pieţe diferite, două spaţii diferite în materie de reglementare şi la nivel juridic. Acest lucru va crea bariere care nu existau acum în comerţul cu produse şi servicii, precum şi în materie de mobilitate transfrontalieră şi în schimburile bilaterale, în ambele direcţii", subliniază Comisia Europeană.

În contextul în care timpul este foarte scurt între obţinerea Acordului şi încheierea tranziţiei post-Brexit, Comisia Europreană propune ca tratatul să fie aplicat în mod provizoriu, până pe 28 februarie 2021. Propunerea este formulată în contextul în care proiectul de acord trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentul britanic şi de parlamentele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Acordul semnat în momentul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) va rămâne în vigoare.

 

Ce urmează să se întâmple? Calendarul evenimentelor 

25 decembrie - Ambasadorii din cele 27 de state membre ale UE se vor întâlni pentru a revizui acordul comercial Brexit cu Michel Barnier, principalul negociator al UE, în dimineaţa de Crăciun. Colegiul comisarilor va propune ca guvernelor UE, după ce au citit şi analizat acordul comercial, să aplice provizoriu condiţiile de la 1 ianuarie 2021. Diplomaţii UE au declarat că procesul legal în toate capitalele ar putea dura câteva zile, dar este probabil să fie finalizat înainte de sfârşitul anului. Ar însemna că acordul este în vigoare înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.

Înainte de 31 decembrie - UE şi Marea Britanie vor organiza o ceremonie de semnare pentru a marca acordul acordului de liber schimb.

30 decembrie - Camera Comunelor din Marea Britanie va dezbate şi va vota un „proiect de lege privind relaţiile viitoare”. Se aşteaptă ca deputaţii să aprobe tratatul, introducând legislaţia relevantă.

1 ianuarie - Perioada de tranziţie Brexit se încheie, iar Marea Britanie părăseşte piaţa unică a UE şi uniunea vamală. Acordul comercial va avea „efect provizoriu”, în aşteptarea aprobării depline a Parlamentului European.

Ianuarie / februarie - Parlamentul European va analiza termenii acordului. Comitetele separate pentru comerţ şi afaceri externe îşi vor oferi opiniile înainte de votul final, care va fi probabil la începutul lunii februarie. Deputaţii vor trebui să îşi dea consimţământul pentru ca acordul să fie un acord „exclusiv UE”, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie de ratificare în parlamentele statelor membre naţionale. Se aşteaptă ca deputaţii să voteze pentru acord şi, în acest sens, să finalizeze procesul de ratificare necesar pentru a permite acordului să aibă efect juridic deplin.

 

Cum tratează ziarele britanice subiectul Brexitului

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO