Business Internaţional

Deteriorarea infrastructurii va costa SUA mii de miliarde de dolari

Deteriorarea infrastructurii va costa SUA mii de miliarde...

Autor: CătăIina Apostoiu

12.05.2016, 00:04 1201

Incapacitatea Statelor Unite de a-şi rezolva problema deficitului din infrastructură va costa ţara mii de miliarde de dolari în ur­mătoarele decenii, relevă un studiu recent citat de Financial Times.

Potrivit Societăţii Americane a Inginerilor Civili (ASCE), care raportează cu privire la problemele legate de infrastructura ţării, dacă Statele Unite nu-şi vor majora investiţiile din in­frastructură, impactul acestui eşec asupra Produsului Intern Brut va fi de 4.000 mld. do­lari în perioada 2016-2025. Acest lucru ar în­semna o reducere cu 2,5 milioane a numă­rului de locuri de muncă, re­levă raportul.

„Deterio­rarea infrastructurii, o pro­blemă de siguranţă pu­blică, are un impact în creştere asupra eco­nomiei ţării noastre, la nivelul pro­ductivităţii companiilor, PIB-ului, ratei de ocupare a forţei de muncă, veniturilor perso­nale şi compe­titivităţii internaţionale“, a aver­tizat ASCE. Anul trecut, investiţiile de ca­pital în sectorul pu­blic, care include infrastruc­tura, au re­pre­zentat doar 3,4% din PIB, sau 611 mld. do­lari, cel mai scăzut nivel din mai mult de 60 de ani.

Potrivit estimărilor ASCE, în perioada 2016-2025 vor fi necesare investiţii în infrastructură în valoare de 3.320 miliarde de dolari. În perioada respectivă va exista un deficit de finanţare a investiţiilor de 1.440 miliarde de dolari.

Deşi Congresul a adoptat o lege de finanţare pe termen lung pentru drumuri anul trecut, legislaţia s-a bazat pe “scamatorii financiare”, incluzând recurgerea la capitalul băncii centrale americane. Perspectivele unei majorări în continuare a cheltuielilor pe infrastructură după alegeri depind în mare măsură de constelaţia puterii din Congres.

Ed Mortimer, director pentru transport şi infrastructură la Camera de Comerţ a SUA, afirmă că este prudent optimist, în parte datorită atenţiei acordate acestui subiect în mediul politic.

“Schimbările legislative recente nu au fost suficiente pentru modernizarea infrastructurii noastre”, a declarat la rândul său Greg DiLoreto, preşedinte al comitetului ASCE pentru infrastructura Americii.

“Nivelul neadecvat al investiţiilor din sectoarele transportului, energiei şi apei afectează familiile şi companiile”.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO