Business Internaţional

Deutsche Bank a raportat o scadere dramatica a profitului din cauza pietei americane

01.08.2008, 19:33 15

Deutsche Bank, cea mai mare institutie financiara germana, a anuntat ca profitul net aferent trimestrului doi a inregistrat o scadere de 64%, pe fondul pierderilor suferite de divizia de investitii bancare in urma reducerii valorii contabile a activelor cu 2,3 mld. euro, scrie Bloomberg. Profitul net a coborat in intervalul aprilie-iunie pana la 649 mil. euro sau 1,27 euro/actiune, fata de 1,27 mld. euro, cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut. In primul trimestru banca inregistrase o pierdere bruta de 131 mil. euro.
Rezultatele bancii au depasit estimarile analistilor, care previzionau un profit sub 500 mil. euro. In acelasi timp, profitul brut aferent primelor sase luni ale anului se ridica la 1,6 mld. euro.
Directorul executiv al bancii, Joseph Ackerman, a declarat ca "ramane rezervat" in ceea ce priveste evolutia ulterioara a companiei, in conditiile in care divizia de investitii bancare a inregistrat o pierdere bruta de 311 mil. euro, ca urmare a turbulentelor din sectorul ipotecar american.
Totusi, banca germana a reusit sa evite cea mai mare parte a turbulentelor generate de criza subprime, care a provocat pierderi record institutiilor financiare precum UBS sau Merrill Lynch.
"Spre deosebire de bancile americane de investitii si de UBS, Deutsche Bank reprezinta o lume complet diferita", a declarat Juergen Meyer, managerul fondului de investitii SEB Asset Management.
Anuntul oficialilor bancii nu a avut un impact major asupra investitorilor, actiunile companiei fiind tranzactionate la nivele similare celor anterioare. Titlurile Deutsche Bank au coborat cu 34% anul acesta, banca ajungand la o valoare de piata de 31,2 mld. euro.
Reducerea valorii contabile a activelor cu 2,3 mld. euro in ultimul trimestru duce valoarea totala a operatiunilor similare efectuate de la declansarea crizei subprime incoace la 7,3 mld. euro. Colapsul pietei americane a creditelor ipotecare riscante a generat pierderi totale de 476 mld. euro in randul creditorilor si bancilor de investitii din intreaga lume.
"Ramanem precauti in ceea ce priveste rezultatele financiare aferente urmatoarelor trimestre", a declarat Ackerman. "Vom continua sa monitorizam foarte strict costurile si riscurile pe care le implica operatiunile noastre, dar si nivelul de capital", a adaugat el. Pierderile inregistrate de divizia de investitii bancare a Deutsche Bank vin dupa ce pe parcursul anului trecut aceasta inregistrase un profit de 1,75 mld. euro. Divizia condusa de Anshu Jain si Michael Cohrs a inregistrat un declin al veniturilor din instrumente cu venit fix de 79%, pana la 602 mil. euro.
In ultimul an, institutiile financiare din intreaga lume au fost nevoite sa efectueze operatiuni de strangere de capital in valoare totala de 355 mld. dolari. Deutsche Bank, care in primul trimestru a inregistrat primele pierderi din ultimii cinci ani, a anuntat luna trecuta ca nu are nevoie de o sporire a lichiditatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO