Business Internaţional

Deutsche Bank catre Gazprom: "Renationalizati industria petroliera!"

01.12.2004, 00:00 14



Deutsche Bank a sfatuit conducerea Gazprom, companie producatoare de gaze naturale controlata de statul rus, sa cumpere cateva dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia - recomandare care, potrivit analistilor, va apropia economia Rusiei de ceea ce se intampla in era sovietica, scrie Financial Times.



Deutsche Bank, care a fost angajata de Gazprom sa consilieze dezvoltarea strategica a afacerilor sale cu petrol, a sugerat companiei aflata sub monopol de stat ca ar trebui, in consecinta, sa renationalizeze industria petroliera din Rusia, prin preluarea principalei unitati de productie a Iukos, precum si a Sibneft si Sugurtneftegas, doua grupuri private.



Oficialii Gazprom au declarat ca Deutsche s-a oferit sa participe la finantarea achizitiei Iuganskneftegas, care va fi scoasa la vanzare prin licitatie luna viitoare la un pret de pornire de 8,6 mld. dolari (6,48 mld. euro). Costul total al "listei de cumparaturi" propusa de Deutsche este estimat undeva in jurul a 40-50 mld. dolari (30,15 - 37,68 mld. euro).



"Acesta este una dintre cele mai daunatoare recomandari pe care le putea face cineva pentru Rusia. Daca Gazprom va urma acest sfat, aceasta ar fi echivalentul unui pas inapoi catre economia controlata de stat din perioada sovietica", considera Ivan Mazalov, administrator financiar la Prosperity Capital Management, un fond de investitii suedez.



Recomandarea celor de la Deutsche Bank vine pe fondul amplificarii controlului statului rus asupra economiei.



Valery Draganov, presedintele comisiei parlamentare pentru politici economice, a intampinat favorabil propunerea Deutsche si spune ca aceasta reflecta directia generala a strategiei guvernului din Rusia. "In ziua de azi exista un consens potrivit caruia resursele naturale trebuie sa fie controlate si administrate de stat spre binele intregii tari", a afirmat el.



"Gazprom va analiza atent recomandarile celor de la Deutsche Bank", a declarat Serghei Bogdancikov, presedintele Rosneft, companie petroliera apartinand statului rus ce urmeaza sa fuzioneze cu Gazprom. El a adaugat ca Gazprom ar trebui sa se extinda mai mult in sectorul petrolier pentru a putea concura cu gigantii energetici din Vest, cum ar fi ExxonMobil, Shell si BP.



Absorbirea unitatii Iugansk de catre Gazprom ar asigura statului rus controlul a peste 20% din sectorul petrolier, un nivel pe care oficialii din Rusia considera ca guvernul ar trebui sa il detina, relateaza The Moscow Times.



Dar, avand doar 5,3 mld. de dolari la dispozitie (aprox. 4 mld. euro), expertii industriei spun ca o participare cu succes la liciatie a Gazprom va depinde in mod decisiv de capacitatea conducerii de a gasi in timp real un partener pentru finantare sau pentru un parteneriat strategic - ceea ce incearca de fapt sa faca Gazprom.



In ultimele sase saptamani, directorul general al Gazprom, Alexei Miller a calatorit mult pentru a se intalni cu managementul superior al unor banci straine si companii energetice, printre care Citibank, ABN Amro, Goldman Sachs, ExxonMobil, Shell, ChevronTexaco si E.ON.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO