Business Internaţional

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a rămas fără executivi

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a rămas...

Autor: CătăIina Apostoiu, Luiza Chiroiu

08.06.2015, 00:05 1498
Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania şi una dintre cele mai puternice instituţii financiare din Europa, a rămas fără cei mai importanţi oameni din conducere după ce directorii executivi Anshu Jain şi Jurgen Fitschen şi-au dat demisia, în condiţiile în care banca a fost implicată în mai multe scandaluri legate de manipularea dobânzilor şi corupţie.

„Decizia acestora de a-şi da demisia dovedeşte că pun interesele băncii deasupra propriilor interese“, a spus Paul Achleitner, preşedintele board-ului de supraveghere al Deutsche Bank.

În ultimele săptă­mâni, presiunea pusă pe cei doi CEO s-a intensificat deoarece tot mai mulţi acţionari şi angajaţi s-au arătat neîn­crezători în performanţele din acest an ale băncii şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de planurile de redresare prezentate de Jain şi Fitschen, scrie The Wall Street Journal.

Cea mai mare bancă din Germania a fost implicată în mai multe scandaluri în ultimele luni, fiind acuzată de manipularea dobânzilor de referinţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

La sfârşitul lunii aprilie, Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 miliarde dolari de organele de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea dobânzilor şi obstrucţionarea investigaţiei conduse de autorităţi.

Presiunea pe Jain a fost cu atât mai mare cu cât el a fost însărcinat de boardul de conducere cu reducerea costurilor cu 4,7 miliarde euro, în timp ce imaginea lui Fitschen în faţa acţionarilor a fost afectată de procesul în care este acuzat pentru falimentarea în 2002 a grupului media Kirch.

Jain va pleca de la conducerea băncii la 1 iulie, iar Fitschen va renunţa începând de anul viitor la funcţia deţi­nută.

În locul celor doi directori executivi a fost numit John Cryan, care va deveni singurul CEO al Deutsche Bank. El a lucrat ca director financiar pentru UBS, cea mai mare bancă elveţiană, până în 2011, când a intrat în boardul de conducere al Deutsche Bank.

Deutsche Bank se adaugă astfel pe lista băncilor mari din Europa care şi-au schimbat cei mai importanţi executivi de la debutul crizei financiare până în prezent, listă pe care se regăsesc şi Barclays, Credit Suisse şi UBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO