Business Internaţional

„Deutsche Bank este disperată”. Măsurile draconice luate de cea mai mare bancă germană nu au oprit hemoragia de pe bursă, iar acum se anunţă o schimbare dramatică

„Deutsche Bank este disperată”. Măsurile draconice...

Autor: Ştefan Stan

02.09.2016, 12:19 3544

CEO-ul celei mai mari bănci germane şi managerii de top se vor întâlni în acest weekend pentru a pune la cale un program de reorganizare, potrivit unei surse citate de Bloomberg. Deutsche a avut o serie de tratative cu Commerzbank legate de o potenţială fuziune luna trecută, însă ambele părţi au stabilit că nu este momentul potrivit.

Deutsche Bank, care deţine cea mai mare bancă de investiţii din Europa, a avut dificultăţi să se adapteze la noile cerinţe ridicate de capital şi la veniturile diminuate din operaţiunile de tranzacţionare. De când a făcut public planul de reorganizare în octombrie anul trecut, Cryan a redus din activele riscante, a eliminat mii de joburi şi a suspendat plata dividendelor pentru a conserva capital. Cea mai recentă descoperire sugerează că este deschis la examinarea unor măsuri mai dramatice după ce acţiunile au scăzut la un nou minim record în august.

”Managementul Deutsche Bank este disperat”, a spus Dieter Hein, analist la Fairesearch-Alphavalue. ”Au realizat că strategia actuală este greşită şi evaluează opţiunile pe care le au”, a adăugat el.

John Cryan, CEO-ul Deutsche Bank, cea mai mare bancă germane, a spus săptămâna această că doreşte să îşi restrângă activitatea, când a fost întrebat despre o potenţială fuziune cu Commerzbank, scrie Bloomberg.

"O parte din munca pe care o facem este să facem banca noastră ceva mai mică, pentru a o simplifica", a spus Cryan într-o conferinţă de presă din Frankfurt, când a fost întrebat dacă creditorul german caută un partener pentru o eventuală fuziune.

Revista germane Manager Magazin a scris în aceeaşi zi că negocierile de fuziune între Commerzbank şi Deutsche Bank erau de natură ”teoretică” şi în stadiu incipient.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă de investiţii din Europa, a pierdut aproximativ 43% din valoarea de piaţă anul acesta, în condiţiile în caer Cryan s-a luptat să strângă capital şi să oprească pierderile. Ca parte din planul de restructurare anunţat anul trecut, şeful băncii a anunţat mii de disponibilizări, a vândut activele riscante şi a suspendat plata dividendelor.

"O fuziune dintre cele două bănci este imporbabilă. Ar reprezenta îngrijorări masive legate de competitivitate", a spus Chris Wheeler, analist la Atlantic Equities.

Deutsche Bank, a 11-a bancă a lumii după activele administrate, a înregistrat o scădere de peste 60% a valorii de piaţă în ultimii cinci ani, situaţie reflectată de problemele financiare cu care trebuie să se confrunte banca fanion a economiei germane.

Cea mai mare parte a scăderii a fost înregistrată în ultimul an, respectiv 51%, faţă de sfârşitul lunii august 2015. Astfel, în momentul de faţă, banca are o capitalizare bursieră de 19,73 miliarde dolari. De altfel, în mai 2007, cu câteva luni înainte de declanşarea crizei, o acţiune Deutsche Bank se tranzacţiona cu 157 dolari, rezultând o valoare de piaţă a băncii germane de 215 miliarde dolari, de peste 10 ori mai mare decât în prezent.

După ce revista Manager Magazine a scris miercuri despre o posibilă fuziune între Deutsche Bank şi Commerzbank, prima şi a doua bancă germană, acţiunile celor două societăţi s-au apreciat cu 3,3%, respectiv cu 4%. Cu toate acestea, John Cryan, CEO al Deutsche Bank, a respins o asemnea ipoteză. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO