Business Internaţional

Deutsche Bank îşi vrea înapoi bonusurile plătite executivilor

Deutsche Bank îşi vrea înapoi bonusurile plătite...

Autor: Catalina Apostoiu

18.11.2016, 00:02 863
Cea mai mare bancă a Germaniei ar intenţiona să suspende plata unor bonusuri de milioane de euro acordate unor foşti membri ai boardului său şi să ceară restituirea bonusurilor deja plătite, scrie Deutsche Welle. Anunţul vine în condiţiile în care banca se chinuie să rămână pe linia de plutire.

Reuters scrie că banca ar fi recurs la o firmă de avocatură care să analizeze contractele foştilor manageri pentru a determina dacă Deutsche poate refuza plata bonusurilor îngheţate şi dacă poate cere restituirea banilor care au fost deja plătiţi.

Cotidianul Suddeutsche Zeitung anunţa anterior că fostul CEO Anshu Jain, Josef Ackermann şi Jurgen Fitschen, cât şi alţi trei foşti membri ai boardului băncii nu vor mai beneficia de bonusurile care le-au fost acordate, dar care nu le-au fost plătite încă. Intenţia băncii ar fi fost să amâne mai întâi bonusurile şi mai apoi să le anuleze.

Jain şi co-CEO-ul Fitschen au demisionat anul trecut în urma unei serii de scandaluri şi ţinte neatinse.

Cea mai mare sumă ar fi urmat să-i fie plătită lui Ackermann, care s-a ocupat de operaţiunile de investment banking ale băncii. Suma promisă acestuia era de ordinul a opt cifre, potrivit cotidianului.

Până acum, angajaţii şi acţionarii au suportat povara problemelor financiare ale Deutsche, cu eliminarea a mii de locuri de muncă şi un preţ al acţiunilor care a scăzut puternic de la maxime de peste 100 de euro la sub 10.

Cea mai mare bancă a Germaniei trece încă printr-un proces dur de restructurare sub conducerea CEO-ului John Cryan. Banca a raportat un profit surprinzător de 278 milioane de euro pe trimestrul trei luna trecută, comparativ cu o pierdere de 6 mi­liarde de euro pe perioada similară a anului trecut.

Cryan intenţionează să reducă numărul diviziilor şi să elimine 9.000 de locuri de muncă în încercarea de a creşte profitabilitatea băncii într-o perioadă caracterizată de dobânzi scăzute şi creştere modestă la nivel mondial.

Însă perspectiva unei amenzi de 14 mi­liarde de dolari din partea autorităţilor americane pentru rolul jucat de bancă în criza creditelor ipotecare subprime încă apasă asupra Deutsche Bank în pofida indiciilor că amenda ar putea ajunge să fie mult mai mică într-un final.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO