Business Internaţional

Deutsche Bank: SUA sunt prinse în capcana stagnării seculare

Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, este unul dintre adepţii teoriei stagnării seculare

Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, este unul dintre adepţii teoriei stagnării seculare

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2016, 00:05 1991
La începutul anului se vorbea de iminenţa unei recesiuni în SUA. Acum se insistă pe venirea unei temute stagnări seculare. Echipa de strategie privind dobânzile a Deutsche Bank, una dintre cele mai mari bănci germane, crede că SUA este deja prinsă în această capcană. Iar analiştii au găsit şi dovezi în acest sens.

Strategii de la Deutsche Bank, o bancă certată de multe ori cu legea, inclusiv în SUA, scriu că Rezerva Federală americană riscă să facă „o uriaşă eroare“ de politică monetară dacă majorează dobânzile în septembrie deoarece cele mai recente date privind PIB-ul arată o încetinire iminentă a economiei americane provocată de evoluţiile de pe piaţa muncii, scrie Bloomberg.

Economia SUA, cea mai mare din lume, a crescut cu doar 1,2% în al doilea trimestru, iar avansul din primele trei luni ale anului a fost revizuit de la 1,1% la 0,8%. Creşterea din trimes­trul doi a fost cu mult sub aşteptările analiştilor.

„Dacă economia reuşeşte să ajungă doar la o creş­tere apropiată de 1% în condiţii de ocupare com­pletă a forţei de muncă, trebuie luată în serios teo­ria stagnării secu­lare“, explică ana­liş­tii băncii germane.

„Cu alte cuvinte, s-ar putea ca avansul mediu de 2,1% din actualul ciclu să reprezinte o exagerare. Dacă productivitatea continuă să dezamăgească, vom vedea probabil revizuiri în jos ale creşterii potenţiale“.

Stagnarea seculară este o teorie discutabilă care spune că avansul economic şi dobânzile reale neutre (dobânzile la care economia asigură ocuparea totală a forţei de muncă şi inflaţie stabilă) sunt la un nivel scăzut sau în teritoriu negativ, iar promovarea  ocupării totale a forţei de muncă în absenţa unei cereri finale sus­te­nabile pune în pericol stabilitatea financiară.

Strategii de la Deutsche aduc o imagine negativă pentru perspectivele productivităţii, notând că „partea nonconsumatori a economiei americane se micşorează nu doar în termeni reali, ci şi nominali”.

Pentru că PIB-ul a cresut cu doar 1,2% în ultimele patru trimestre, analiştii atrag atenţia că se apropie o încetinire pe pieţei muncii - în care productivitatea redusă forţează firmele să-şi protejeze marjele concediindu-şi angajaţii, care la rândul lor sunt consumatori. Aceasta va slăbi cererea agregată şi va pune noi presiuni pe marjele firmelor.

Probabilitatea unei majorări a dobânzilor în septembrie a scăzut la 18% de la 28% înainte de publicarea datelor privind evoluţia economiei în al doilea trimestru.

Semne ale robusteţii cheltuielilor consumatorilor continuă să hrănească încrederea oficialilor Fed că bazele economiei sunt încă puternice. Săptămână trecută, preşedintele Federal Reserve Bank of San Francisco, John Williams, a sugerat că sunt justificate două majorări ale dobânzilor de politică monetară anul acesta, în pofida creşterii economice mai slabe decât s-a anticipat.

Subliniind divergenţele dintre oficialii Fed şi aşteptările pieţelor privind creşterea economiei americane şi dobânzile - yieldurile titlurilor de trezorerie cu scadenţa la 10 ani sunt în scădere de la mijlocul anului trecut – analiştii de la Deutsche au concluzionat că „sunt puţine dovezi că productivitatea este pregătită să facă greul efort de a stimula o creştere mai rapidă”. Unul din adepţii teoriei stagnării seculare este fostul secretar al Trezoreriei SUA Larry Summers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO