Inflaţia globală pare a fi o problemă ce va dispărea mai degrabă mai devreme decât mai târziu, însă fenomenul are şanse mari să persiste şi să conducă la declanşarea unei noi crize în anii următori, spun economiştii Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania.
Conturând o previziune care depăşeşte cu mult estimările analiştilor de pe Wall Street, Deutsche a avertizat că atenţia de care se bucură stimulentele în ciuda temerilor cu privire la inflaţie se va dovedi a fi o greşeală, dacă nu pe termen scurt, atunci dincolo de 2023, scrie CNBC.
Analiza se concentrează în primul rând asupra Rezervei Federale din SUA (Fed) şi noii sale structuri prin care va tolera o rată mai mare a inflaţiei de dragul unei recuperări complete. Compania argumentează că intenţia Fed de nu-şi înăspri politicile până va ajunge inflaţia la o creştere stabilă va genera un impact grav asupra economiei.
„Consecinţele provocate de întârzieri vor perturba mai mult activităţile economice şi financiare prin comparaţie cu situaţia în care Fed ar decide într-un final să ia măsuri. În schimb, acest lucru ar crea o recesiune semnificativă care ar genera un val de probleme financiare de-a lungul planetei, în special în pieţele emergente”, spun economiştii Deutsche.
Fed a anunţat că nu va majora ratele dobânzilor şi nici nu va reduce programul de achiziţionare de active până nu va observa un „progres ulterior substanţial” în ceea ce priveşte obiectivele de incluziune pe care le-a setat. Între timp, mai mulţi oficial ai băncii centrale au declarat că instituţia nu este nici măcar aproape de atingerea target-urilor.
În plus, indicatorul reprezentat de nivelul preţurilor de consum a depăşit cu mult obiectivul de inflaţie de 2%. Totuşi, autorităţile declară că ritmul de creştere al inflaţiei este temporar şi va dispărea odată cu sfârşitul crizei.