Business Internaţional

Devine China o societate de consum? Primul deficit comercial trimestrial din ultimii şapte ani

Devine China o societate de consum? Primul deficit comercial trimestrial din ultimii şapte ani

Autor: Cojocaru Bogdan

10.04.2011, 13:14 44

China a înregistrat la începutul acestui an primul deficitcomercial trimestrial din ultimii şapte ani, din cauza creşteriipreţurilor materiilor prime importate, în pofida excedentului maredin martie, transmite AFP, citată de Mediafax.

Pentru primul trimestru, balanţa comercială afişează un deficitde 1,02 miliarde de dolari. Exporturile au crescut în aceastăperioadă cu 26,5%, iar importurile au avansat cu 32,6%.

"Cererea din China este puternică, iar preţurile materiilorprime sunt în prezent ridicate. Situaţia actuală a balanţeicomerciale nu va persista deoarece în al doilea semestruexporturile vor creşte, probabil", a afirmat Wang Tao, analist laUBS.

Deficitul comercial din primul trimestru se explică princreşterea puternică a importurilor, potrivit AdministraţieiGenerale a Vămilor din China.

"Valoarea importurilor a atins nivelul record de peste 400 demiliarde de dolari", subliniază instituţia într-un comunicat.

În luna martie, balanţa comericală a indicat un excedent de 140de milioane de dolari, după un deficit de 7,3 miliarde de dolari înfebruarie, primul după opt luni consecutive. În ianuarie, China aînregistrat un excedent comercial de 6,45 de miliarde de dolari, cu50% mai redus decât cel din luna anterioară.

Exporturile au avansat cu 35,8% în martie, comparativ cuperioada similară a anului trecut, în timp ce importurile aucrescut cu 27,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO