Business Internaţional

Dexia a acceptat luni naţionalizarea diviziei bancare din Belgia şi accesarea garanţiilor de stat

Dexia a acceptat luni naţionalizarea diviziei bancare din Belgia şi accesarea garanţiilor de stat

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

10.10.2011, 10:48 690

Grupul bancar franco-belgian Dexia a anunţat luni dimineaţă că a acceptat naţionalizarea diviziei bancare din Belgia şi accesarea unor garanţii guvernamentale, în cadrul unui program de salvare convenit şi propus la sfârşitul săptămânii trecute de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxembourg.

Belgia va cumpăra pentru 4 miliarde euro Dexia Bank Belgium, divizie axată în principal pe operaţiuni retail, cu 6.000 de angajaţi, 4 milioane de clienţi şi depozite de 80 miliarde euro.

Totodată, Dexia va primi, în următorii zece ani, garanţii de stat de până la 90 miliarde euro pentru a atrage finanţare. Belgia va oferi 60,5% din aceste garanţii, Franţa 36,5%, iar Luxembourg 3%.

Programul a fost propus de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxembourg şi acceptat de Dexia după o şedinţă de 14 ore a Consiliului de Administraţie.

Măsurile urgente negociate în weekend amintesc de destrămarea grupului financiar Fortis în octombrie 2008, care a fost împărţit între guvernele din Olanda şi Belgia şi gigantul francez BNP Paribas. Atunci, acţionarii băncii au protestat iniţial faţă de termenii iniţiali ai operaţiunii, acceptând după şase luni condiţii îmbunătăţite.

Guvernele din Franţa şi Belgia au început săptămâna trecută discuţii de urgenţă pentru salvarea Dexia, prima victimă din sectorul bancar a crizei datoriilor de stat din zona euro. Banca nu mai are acces la finanţare din pieţe, iar acţiunile s-au depreciat cu 42% săptămâna trecută.

Costul ridicat al salvării Dexia a determinat vineri agenţia de rating Moody's să avertizeze Belgia că i-ar putea reduce ratingul de credit de la nivelul actual Aa1. Ţara avea anul trecut o datorie de stat de 96,2% din PIB, a treia din zona euro după cele ale Greciei şi Italiei şi la un nivel similar cu cea a Irlandei, care are în derulare un acord de sprijin internaţional cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul beglian al Finanţelor, Didier Reynders, a declarat că acordul pentru susţinerea Dexia nu va împinge datoria de stat a Belgiei peste 100% din PIB.

Dexia, care se bazează pe un model de credite pe termen scurt prin care finanţează împrumuturi pe termen lung, se confruntă cu blocarea pieţei interbancare odată cu accentuarea crizei din zona euro. Expunerea ridicată pe Grecia a agravat situaţia creditorului franco-belgian.

Expunerea globală a Dexia pe riscuri de credit este evaluată la 700 miliarde de dolari, de peste două ori mai ridicată decât Produsul Intern Brut al Greciei, salvarea băncii alimentând astfel temerile investitorilor privind situaţi din sectorul bancar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO