Business Internaţional

Dexia, un Lehman Brothers al Europei? Acţiunile au plonjat cu 40%

Dexia, un Lehman Brothers al Europei? Acţiunile au plonjat cu 40%

Autor: Bogdan Cojocaru

04.10.2011, 18:48 1809

Acţiunile băncii franco-belgiene Dexia au înregistrat marţi cea mai mare scădere din ultimii doi ani şi jumătate, de până la 38%, după ce ultimele săptămâni grupul s-a aflat în centrul unui val de zvonuri şi speculaţii privind divizarea sau necesitatea unei intervenţii guvernamentale pentru a evita falimentul.

Luni, acţiunile băncii au coborât cu 10%. După declinul de pe burse, capitalizarea Dexia a scăzut astfel sub 2,5 miliarde euro, în timp ce deţinerile de obligaţiuni de stat greceşti au o valoare de 3,8 miliarde euro, iar expunerea totală pe piaţa elenă este de 4,8 miliarde euro, potrivit Reuters.

Dexia a anunţat că mărimea portofoliului de active nestrategice are un impact structural destructiv asupra grupului. Anunţul urmează unor întâlniri de urgenţă dintre oficiali din Franţa şi Belgia care au avut ca scop hotărârea viitorului băncii şi în care guvernele celor două ţări au hotărât să garanteze finanţarea Dexia.

"Astfel, guvernele se angajează să garanteze finanţarea atrasă de Dexia", au arătat cei doi miniştri, Francois Baroin şi Didier Reynders, într-un comunicat transmis marţi în care se subliniază că cele două guverne doresc să protejeze deţinătorii de conturi şi creditorii instituţiei financiare.

Dexia este o bancă din eşalonul de mijloc al zonei euro. Cu toate acestea, grupul are una dintre cele mai mari expuneri pe Grecia dintre instituţiile de credit din afara ţării.

Luni, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a anunţat că a pus ratingul băncii sub supăraveghere cu posibilitatea retrogradării din cauza problemelor pe care instituţia le-ar putea avea în a accesa finanţare.

Presa belgiană a indicat că Dexia va fi divizată, iar activele performante ar putea fi vândute până la sfârşitul acestui an. O sursă spropiată situaţiei a declarat pentru Dow Jones că printre opţiunile pentru Dexia este mutarea unor active toxice de 120 miliarde de euro într-o structură de tipul "bad bank".

Banca a primit în octombrie 2008, în timpul crizei financiare, ajutoare de 6,4 miliarde de euro de la mai multe guverne naţionale şi regionale.

Dexia acordă credite pe termen lung autorităţilor locale, pe care le finanţează prin împrumuturi pe termen scurt din pieţe. Modelul de business s-a dovedit deficitar în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, când piaţa de credit a îngheţat şi banca nu s-a mai putut finanţa.

Acţiunile RBS au coborât spre închiderea şedinţei de marţi cu 2,5%, iar cele ale Deutsche Bank cu 2,7% după ce anterior au scăzut cu peste 6% în urma unui anunţ prin care banca şi-a abandonat ţintele de venituri pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO