Business Internaţional

Dezastru la General Motors: Din cauza uneia dintre cele mai lungi greve din istoria companiei, aceasta pierde 100 milioane de dolari pe zi

Dezastru la General Motors: Din cauza uneia dintre cele...

Autor: Iulian Tenchiu

06.10.2019, 21:08 316

Sindicatul american United Auto Workers (UAW) a declanşat pe 16 septembrie prima grevă din grupul General Motors de după 2007, la care participă aproximativ 48.000 de angajaţi, din cauza intrării în impas a negocierilor pentru contractul de muncă. Odată cu ziua de luni, sindicaliştii au intrat în cea de a treia săptămână de grevă, din cauza căreia auto-maker-ul american pierde 100 de milioane de dolari zilnic, scrie CNN.

Luni, negociatorii veniţi din partea UAW şi cei din cadrul General Motors s-au întors la masa negocierilor, după ce runda de negocieri din week-end s-a soldat cu un eşec.

GM a anunţat că oferta făcută UAW în timpul negocierilor include investiţii de peste 7 miliarde de dolari, 5.400 de noi locuri de muncă, majorări de salarii şi alte beneficii.

Greva de la General Motors(GM) este una dintre cele mai mari mişcări care s-a ridicat vreodată împotriva unui business din SUA. Luni angajaţii General Motors au intrat în cea de a treia sătpămână de grevă, fiind cea mai mare perioadă de timp în care personalul companiei a refuzat să se mai prezinte la locul de muncă. O astfel de mişcare nu a mai avut loc încă din 1998, atunci când angajaţii au protestat pentru 67 de zile consecutiv la două fabrici din Michigan, urmând ca ulterior activitatea altor 30 de fabrici GM din SUA să fie sistată.

Greva care a început pe 16 septembrie a afectat puternic ambele părţi participante. Participanţii la grevă au primit dreptul în cea de a opta zi de protest dreptul la 250 de dolari pe săptămână ca beneficii de grevă, în timp ce angajaţii veterani sunt recompensaţi pentru munca lor cu 30 de dolari pe oră.

Potrivit estimărilor firmei de cercetare Anderson Economic Group, angajaţii pierd din cauza grevei 18 milioane de dolari pe zilnic. Pierderile companiei americane sunt încă şi mai mari, în contextul în care profiturile General Motors scad cu 25 de milioane de dolari pe zi, mai scrie CNN.

General Motors şi-a asigurat stocul de automobile înainte ca greva să izbucnească pentru ca în acest fel să limiteze pierderile din vânzări. Cu toate acestea, potrivit specialiştilor din cadrul agenţiei de rating Moody’s, din cauza faptului că greva nu a încetat în prima sau a doua săptămâna, există riscul ca finanţele auto-maker-ului american să fie puternic impactate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO