Business Internaţional

Dezastru social în Irlanda: Şomajul a explodat la un nivel record de 28%. Jumătate dintre tinerii ţării nu mai muncesc

sursa foto: Profimedia

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2020, 15:56 1886

Şomajul a crescut în Irlanda la un nivel record de 28%, iar mai mult de jumătate dintre tinerii ţării nu mai au un loc de muncă, potrivit noilor date oficiale, citate de FT.

Datele publicate vineri de Biroul Central de Statistică arată că peste 52,8% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu mai au un loc de muncă, conform datelor pe luna martie, ceea ce confirmă că această categorie socială a fost lovită puternic de măsurile de carantină.

„Aceste date sugerează că numărul celor care muncesc în Irlanda se află la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani”, a spus Austin Hughes, economist în cadrul KBC Bank.

Cum arată cifrele şomajului

Cu circa 600.000 de oameni care primesc ajutor de şomaj în cadrul special creat de guvern pe timpul carantinei naţionale, rata şomajului s-a ridicat în aprilie chiar peste nivelul previzionat de guvern în urmă cu trei săptămâni, care sugera că şomajul va atinge un vârf de 22% în intervalul aprilie-iunie.

Mai mult, guvernul subvenţionează plata pentru 427.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă că numărul oamenilor are se bazează pe stat pentru plata parţială sau integrală a veniturilor lunare a crescut cu peste 1 milion de la începutul crizei.

Irlanda a intrat în criză cu o rată a şomajului de doar 4,8%, după ce şi-a revenit cu succes în urma crizei financiare din 2008.

Însă măsurile drastrice aplicate pentru a opri răspândirea virusului au îngheţat activitatea de pe şantiere, mari părţi din sectorul de retail şi din sectorul serviciilor, precum şi activitatea HoReCa.

Irlanda înregistrează peste 22.300 de îmbolnăviri, dintre care 17.110 persoane s-au vindecat, iar 1.403 au decedat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO