Business Internaţional

Ţara în care salariile au crescut cu 3.500% în câteva zile, dar cu toate acestea oamenii mor de foame. Care este explicaţia

Ţara în care salariile au crescut cu 3.500% în câteva...

Autor: Alex Ciutacu

24.08.2018, 20:47 1209

Nicolas Maduro, preşedintele din Venezuela, s-a confruntat cu una dintre cele mai mari deprecieri din istorie în weekend – o depreciere de 95% care va testa capacitatea populaţiei de a mai rezista la astfel de lovituri, potrivit Bloomberg.

Cursul oficial va creşte de la 285.000 de bolivari per dolar la 6 milioane de bolivari per dolar, un şoc pe care oficialii au încercat să îl domolească prin creşterea salariului minim cu 3.500%, la echivalentul de 30 de dolari per lună.

În timp ce Maduro a încurajat populaţia în cadrul discursului de vineri seară şi a anunţat că Fondul Monetar Internaţional nu a fost implicat în politicile monetare, rezultatul economic lasă populaţia nemulţumită şi în aceeaşi stare de aşteptare.

Un rezultat posibil al situaţiei actuale ar fi impulsionarea inflaţiei, care deja a fost estimată de FMI la 1.000.000% pentru sfârşitul anului. Preţurile cresc în prezent la o rată anualizată de 108.000%, potrivit Indiceului Cafelei cu Lapte realizat de Bloomberg.

Noua strategie a lui Maduro pentru gestionarea economiei este un răspuns disperat după ani de politici dezastruoase care au anulat creşterea economică, au crescut preţurile şi au transformat una dintre cele mai bogate naţiuni din America Latină într-o naţiune disfuncţională, în care se configurează o criză a refugiaţilor.

Presiunea asupra preşedintelui este în creştere, ţara fiind într-un haos total la şase ani după ce Maduro a preluat frâiele politice.

La începutul lunii, Maduro a început lupta pe un front nou, unul intern, după ce a fost ţinta unui asasinat eşuat cu drone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO