Business Internaţional

Dezastrul de la alegeri pentru Erdogan trage lira şi dobânzile în jos: Lira turcească scade cu 1,5%, iar rata dobânzii a fost redusă de la 25,5% la 24%

Dezastrul de la alegeri pentru Erdogan trage lira şi...

Autor: Mircea Nica

08.04.2019, 16:26 789

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut comisiei electorale din ţară să investigheze alegerile locale din Istanbul, unde o remaniere parţială este deja în curs după ce partidul de guvernământ a contestat înfrângerea sa. Din cauza problemelor apărute, lira turcească a scăzut cu 1,5%, iar factorii de decizie au redus de la 25,5% la 24% rata dobânzii, scrie Bloomberg.

„S-a furat din urne,” a spus Recep Tayyip Erdogan.

Comentariile preşedintelui turc sugerează că este puţin probabil să recunoască scrutinul alegerilor municipale din Turcia din 31 martie. Din cauza refuzului său de a accepta rezultatele până în prezent, Recep Tayyip Erdogan a atras critici din partea partidelor de opoziţie din Turcia care afirmă că primăria din cel mai mare oraş al Turciei le aparţine.

Creşterea tensiunilor politice are un impact asupra pieţelor financiare, iar lira a scăzut faţă de dolar după comentariile preşedintelui. Astfel, moneda s-a tranzacţionat cu 1,1% mai puţin la USD 5.6873 pe dolar, potrivit informaţiilor Bloomberg.

Scăderea cursului valutar a fost agravată de decizia băncii centrale, de a lua masurile de urgenţă pe care le-a adoptat în urmă cu două săptămâni pentru a impulsiona moneda, potrivit lui Guillaume Tresca, analist la Credit Agricole SA.

 "Recenta stabilizare a lirei a fost doar o iluzie. Dacă apare un singur factor negativ, presiunea revine," a spus Guillaume Tresca. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO