Business Internaţional

Dezvăluiri WikiLeaks. Ce sume uriaşe a încasat Bill Clinton pentru un singur discurs în faţa studenţilor şi ce pretenţii avea din partea organizatorilor

Dezvăluiri WikiLeaks. Ce sume uriaşe a încasat Bill...

Autor: Greta Bogdan

29.10.2016, 22:52 2593

Fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, a încetat să mai ceară sume de şase cifre pentru discursurile sale cam la şase luni după ce Hillary Clinton a decis să intre în cursa pentru alegerile prezidenţiale, anul trecut. Însă prelegerile sale rămân costisitoare, mai ales pentru universităţile cu bugete reduse.

Clinton a cerut călătorii cu avionul la preţuri piperate, alături de alte cheltuieli, în total un discurs de-al său pornind de la 20.000 dolari şi ajungând chiar şi la 40.000 dolari, potrivit The Wall Street Journal.

Unele dintre cerinţele sale în ceea ce priveşte zborurile charter nu sunt ieşite din comun pentru un fost preşedinte de stat sau pentru un înalt oficial, conform reprezentanţilor universităţilor, citaţi de WSJ.  Un purtător de cuvânt nu ar răspunde întrebărilor legate de numărul persoanelor care călătoresc alături de Bill Clinton, inclusiv agenţii din Serviul Secret care îi însoţesc pe toţi foştii preşedinţi în deplasări. 

Informaţiile despre sumele cerute de Clinton pentru un singur discurs au ieşit la iveală pe fondul loviturii pe care a primit-o săptămâna aceasta campania electorală a lui Hillary Clinton din partea WikiLeaks, organizaţie care publică documente provenite din scurgeri de informaţii, care a scos la iveală faptul că unele companii care donau pentru Fundaţia Clinton erau încurajate de către cei care strângeau bani să îi plătească lui Clinton şi pentru discursuri sau pentru alte activităţi „pentru profit”. 

Un raport publicat de WikiLeaks indică faptul că reprezentanţii Fundaţiei Clinton puneau presiune asupra donatorilor să se orienteze către afaceri şi să plătească pentru discursurile fostului preşedinte Bill Clinton. Dezvăluirile mai arată că unii oficiali ai universităţilor erau revoltaţi de cerinţele lui Clinton şi ale staff-ului său de a revizui comunicatele de presă publicate, postările din social media sau materialele web.

Angel Urena, purtător de cuvânt al lui Bill Clinton, nu a vorbit despre cazuri specifice, dar a declarat că „de când a plecat de la Casa Albă, preşedintele Clinton a participat la aproximativ 1.000 de evenimente şi a împărtăşit cu mândrie numele şi timpul său sutelor de organizaţii caritabile şi cauzelor acestora, gratis”. 

Anul trecut, în noiembrie, atunci când Bill Clinton a câştigat premiul Dole Leadership din partea Universităţii Kansas din SUA, acesta a refuzat suma de 25.000 dolari şi a redirecţionat-o pentru a ajuta la iniţierea unui program de leadership dedicat femeilor în cadrul Institutului de Politici Robert J. Dole. Deşi anunţul său a fost aplaudat în cadrul evenimentului şi a fost foarte apreciat de mulţime, paradoxal, instituţia a plătit 26.000 dolari pentru cursa charter a fostului preşedinte, astfel încât acesta să ia parte la ceremonie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO