Business Internaţional

Diferenţa dintre criza generată de coronavirus şi Marea Criză din 1929: „Dacă totul merge bine, într-un an sau doi ar trebui să fim într-o poziţie bună”

Diferenţa dintre criza generată de coronavirus şi...

Autor: Eduard Ivanovici

24.05.2020, 16:47 3265

Pe măsură ce economia Statelor Unite cade tot mai mult, analiştii îşi scot de pe rafturi cărţile de istorie, încercând să găsească o serie de tipare la care se pot aştepta pe viitor, scrie NPR.

„În mod evident, oamenii au făcut comparaţii cu Marea Criză. Nu este o comparaţie tocmai bună”, a declarat Ben Bernanke, fostul şef al Rezervei Federale din Statele Unite.

Bernanke spune că evenimentele anilor 1930 au fost declanşate de un colaps financiar şi înrăutăţite de alegeri politice proaste, incluzând aici decizia Rezervei Federale e a mări ratele dobânzilor.

Însă cel mai important, Marea Criză durat aproape 10 ani. Chiar dacă Bernanke nu se aşteaptă ca economia globală să îşi revină până la finalul anului, este improbabil ca efectele generate de pandemie să se extindă de-a lungul unui deceniu.

„Dacă totul merge bine, într-un an sau doi ar trebui să fim într-o poziţie favorabilă.”

Perspectiva optimistă înaintată de Bernanke este susţinută de un alt exemplu istoric: pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919, după care Statele Unite şi-au revenit relativ rapid.

Gripa spaniolă a omorât aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel mondial, inclusiv câteva sute de mii pe teritoriul SUA. Au fost implementate încă de pe atunci mai multe măsuri de distanţare socială, fiind închis barurile, şcolile şi bisericile.

Totuşi, consecinţele economice au fost „în general modeste şi temporare”, spune Carola Frydman, profesor de istorie a economiei în cadrul Kellogg School of Management. În plus, Statele Unite s-au bucurat de creşteri substanţiale în deceniul care a urmat.

Frydman crede că acelaşi lucru se poate întâmpla şi în zilele noastre.

„Odată ce oamenii vor avea din nou încredere să interacţioneze cu alte persoane şi să îşi vadă de treabă, nu mă aştept ca impactul economic să dureze atât de mult”, a declarat Frydman.

În timpul Marii Crize din anii 1930, Statele Unite, împreună cu alte ţări, au întors spatele comerţului, implementând tarife tot mai mari într-un efort de resuscitare a economiei.

„Economiştii au ajuns să creadă că acest lucru a contribuit la durata Marii Depresiuni. A fost foarte, foarte dificil ca ţările să îşi crească din nou economiile şi să se folosească de comerţ pentru a-şi atinge obiectivele”, a declarat Chad Bown, membru al Institutului Peterson pentru Economie Internaţională.

Bown este de părere că protecţionismul este un reflex natural într-o perioadă ca cea din zilele noastre, dar este contraproductiv. Teoretic, coronavirusul nu poate declanşa o criză ca cea din urmă cu 90 de ani, dar cu politici direcţionate greşit, ar putea genera efecte ale căror termen nu îl putem prezice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO