Business Internaţional

Diferenţe uriaşe. Ce salariu câştigă un ungur, un slovac, un polonez şi un belgian

Producţia diviziei ungare a Audi bate record după record în fiecare an.

Producţia diviziei ungare a Audi bate record după record în fiecare an.

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2019, 08:03 22598

Deşi angajaţii Audi din Ungaria câştigă mai mult decât în trecut, aceştia se situează în urma colegilor de la alte divizii ale VW, un produ­cător auto german.

Angajaţii din Cehia ai acestuia câştigă în medie cu 25% mai mult, cei din Slovacia cu 28% mai mult, cei din Polonia cu 39% mai mult, iar cei din Belgia de 3,6 ori mai mult decât angajaţii din Ungaria, scrie Bloomberg. Ungurii vor mai mult.

Angajaţii diviziei Audi din Ungaria au lansat o grevă de o săptămână joia trecută pentru a protesta împotriva a ceea ce aceştia consideră drept un decalaj incorect la nivel salarial cu colegii care lucrează în cadrul altor fabrici deţinute de Volkswagen în estul Europei. Colegii cehi ai acestora au ameninţat la rândul lor că vor lua măsuri legate de salarii, potrivit Bloomberg.

Angajaţii din Ungaria s-au angajat să-şi continue greva şi să ceară ajutor de la sediul constructorului auto din Germania după ce au respins mai multe oferte salariale făcute de managementul local în timpul weekendului trecut.

Greva începută joia trecută a paralizat producţia de motoare şi autovehicule din oraşul Gyor din vestul Ungariei ce găzduieşte una dintre cele mai importante fabrici europene ale mărcii premium a Volkswagen, fabrică ce are în acelaşi timp o contribuţie vitală la producţia industrială a Ungariei.

Sindicatul companiei a „decis să-l informe­ze direct pe managerul responsabil din cadrul companiei-mamă pentru a rezolva împreună situaţia“, se arată pe website-ul sindicatului.

Muncitorii cer o majorare salarială de 18% pe acest an, în timp ce Audi oferă 10% în acest an şi 10% pentru 2020.

Greva din Ungaria evidenţiază presiunile salariale în creştere din Europa de Est, cândva un magnet pentru investiţii străine graţie forţei sale de muncă ieftine. Deficitul acut de forţă de muncă alimentat de populaţii în curs de îmbătrânire, emigraţie şi politici antiimigraţie a generat o explozie a salariilor, cu potenţial impact asupra unor companii ca VW.

Deficitul de forţă de muncă din Ungaria a făcut ca salariile din această ţară să urce cu pes­te o treime în ultimii trei ani, la un salariu mediu net lunar în sectorul privat de 245.000 de forinţi (772 euro) în noiembrie. Această creş­te­re nu a dus la reducerea deficitului, în condiţiile în care nu­mărul poziţiilor neocupate s-a dublat din 2015.

Divizia ungară a Audi are o contribuţie directă la PIB-ul ungar de aproximativ 1,4%, relevă un studiu realizat de Peter Novoszath, profesor la Universitatea Naţională de Servicii Publice, citat de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO