Business Internaţional

Digitalizarea industriilor din Europa progresează inegal: Ţările UE nu beneficiază în totalitate de ultimele tehnologii pentru a inova şi a rămâne competitive

Digitalizarea industriilor din Europa progresează...

Autor: Eduard Ivanovici

27.09.2020, 09:16 206

Europa nu beneficiază în totalitate de ultimele tehnologii pentru a inova şi a rămâne competitivă, arată un nou raport al Curţii Europene de Conturi, scrie Emerging Europe.

În 2016, Comisia Europeană a lansat iniţiativa privind digitalizarea industriei europene (DEI) pentru a ajuta business-urile din UE. În ciuda eforturilor Comisiei de susţinere a autorităţilor naţionale, progresul a fost împărţit inegal pe teritoriul continentului. Unele ţări încă nu au dezvoltat strategii bine puse la punct sau nu au acţionat deloc în unele domenii, cum ar fi elaborarea unor Huburi de Inovaţie Digitală (DIH).

Raportul arată că transformarea digitală a industriei înseamnă mai mult decât cumpărarea unor noi sisteme IT, ci implică folosirea posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru a regândi toate aspectele unui business. Digitalizarea industriilor din Uniunea Europeană a progresat în ultimii ani, însă la viteze diferite  în ceea ce priveşte ţările, regiunile şi sectoarele de activitate.

De asemenea, există o diferenţă enormă între companiile mari şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri). Iliana Ivanova – membru al Curţii Europene de Conturi – spune că „digitalizarea Uniunii poate genera venituri anuale de peste 110 miliarde de euro”, ţelul final fiind îmbunătăţirea competiţiei în tehnologiile digitale şi asigurarea că fiecare business din Europa – indiferent de sector, mărime şi locaţie – poate beneficia de pe urma ultimelor inovaţii tech.

În timp ce Comisia a lansat o serie de activităţi pentru a susţine statele membre, autorităţile naţionale au indicat că influenţa pe care au exercitat-o asupra strategiilor de digitalizare este limitată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO